Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 7. feb. 2019

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 7. feb. 2019

Podatki o blagovni menjavi Slovenije za mesec december so bili pričakovano šibki. Izvoz je bil medletno višji le še za 2 %, uvoz pa za 6 %. V prihodnjih mesecih pričakujemo, da bo rast izvoza znašala med 3-4 %. Ocenjujemo, da bi lahko bil izvoz avtomobilske verige v kakšnem mesecu celo medletno negativen, saj so bili januarski podatki na evropskem nivoju v tem sektorju najslabši v zadnjih šestih letih. Evropska komisija v najnovejši napovedi ocenjuje, da naj bi slovenski BDP v letošnjem letu zrasel za 3,1 %, kar je za 0,2 odstotni točki manj, kot so to predvideli v lanski jesenski napovedi.

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 1. feb. 2019

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 1. feb. 2019

Izpod peresa glavnega ekonomist GZS si preberite naslednje rubrike: Italija v recesiji?; Slovenski izvozniki lani s krepko rastjo izvoza v Italijo; Brexit čedalje bolj kaotičen; Dogodki v naslednjem tednu: veliki dialog v Franciji ter TOP 3 aktualne napovedi.

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 25. jan. 2019

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 25. jan. 2019

Izpod peresa glavnega ekonomist GZS si preberite naslednje rubrike: območje evra brez rasti, obdobje poceni denarja morda daljše; slovenski potrošniki dobro razpoloženi; Kitajci in Američani iščejo poti do znižanja primanjkljaja; nemška energetska razprava postaja vse bolj aktualna; dogodki v naslednjem tednu: podatki o aktivnosti v ameriškem gospodarstvu

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS

Izpod peresa glavnega ekonomist GZS si preberite o odboju nafte in delnic, vse slabših podatkih realnega sektorja, pesimističnih nemških izvoznikih, o torkovem glasovanju o brexitu.

Razcvet investicij se bo nadaljeval

Razcvet investicij se bo nadaljeval

Za leto 2018 in 2019 pričakujemo postopno nižjo gospodarska rast. Po napovedih Analitike GZS bi v 2018 zabeležili 4,2 % in v 2019 3,5-odstotno gospodarsko rast, na kar bo predvsem prispevala krepitev domače potrošnje in investicij.

Pridobite podlago za napovedi dejavnosti

Izpolnite anketo gospodarska pričakovanja 2019

Ponudba za nove naročnike

Ponudba za nove naročnike

2-mesečni testni dostop do gradiv Analitike GZS

Menimo, da za uspešno opravljanje dela potrebujete ključne zgoščene informacije gospodarstva in napovedi gospodarskih trendov v Sloveniji in svetu. Zato vam nudimo uporabne poslovne informacije, ki jih boste našli v Paketu gospodarskih informacij, ter s tem dvignili kakovost poslovnih odločitev. Gradiva so po odzivih naših obstoječih uporabnikov zelo dobrodošla tudi za vaše strokovne sodelavce.

GOSPODARSKA PRIČAKOVANJA 2018

Vabimo vas k sodelovanju pri anketi GOSPODARSKA PRIČAKOVANJA 2018, s katerim boste pridobili poročilo o pričakovanih trendih v slovenskem gospodarstvu. Anketa je vključena v mednarodno poročilo Eurochambres, ki vam ga bomo po izidu poslali. Tam so navedena pričakovanja gospodarstvenikov z evropskih trgov.

Ponudba Paketa Analitika GZS

Trumpova zmaga

Trumpova zmaga

Aktualen fokus Trumpove administracije je na obnovi in izgradnji infrastrukture. Napoveduje obnove mest, cest, mostov, letališč, šol in bolnišnic. Vendar naj bi to infrastrukturo izdatno financiral zasebni sektor, ki naj bi mu kongres v ta namen odobril 137 mrd USD davčnih oprostitev.