Arhiv: JE GOSPODARSKO LETO 1992=2012?JE IN NI!

Arhiv: Izkoristite 20 % jubilejni popust ob 20-letnici Konjunkturnih gibanj SKEP GZS

V reviji Konjunkturna gibanja objavljamo tekoče analitske makroekonomske vsebine s komentarji, pregled trendov in napovedi poslovnega okolja Slovenije in tujine, analizo menjave s tujino, cen, investicij, industrije, gradbeništva, storitev, obrestnih mer, varčevanja in kreditov, trg dela, plač ter napovedi cen svetovnih surovin.
Prelistajte elektrosnki izvod!

Arhiv: Obrat cen surovin navzdol

Cene surovin so po hitrem povratku na pred-krizne ravni aprila 2011 dosegle najvišje letošnje ravni nato pa so se obrnile navzdol, čeprav so zgodovinsko gledano na visoki ravni.

Arhiv: Negotovost v mednarodnem okolju narašča

V reviji Konjunkturna gibanja - november, št. 3/2011, ki izhaja že 19. leto, v SKEP GZS ugotavljamo, da negotovost v mednarodnem okolju še narašča. Gospodarska kriza se po kratkotrajnem olajšanju v prvi polovici leta 2011 ponovno krepi. Gospodarska klima in zaupanje sta na zgodovinsko nizkih ravneh, v evro območju se je poglobila dolžniška kriza, prebivalstvo varčuje. Posledica vseh teh dejavnikov je zastoj gospodarske rasti v drugi polovici leta 2011 in v začetku leta 2012. Preveč obljub in premalo ukrepanja je povod za rast nezaupanja in dvome v prihodnost evro območja. Evropska komisija pripravlja ukrepe, od njihove učinkovitosti je odvisno, ali se bo zaupanje in rating evro območja povečalo. Za zdaj najbolje kaže Nemčiji, v težavah je Francija, zaupanje in rating drastično padata Italiji. Cene surovin se nižajo, a so še vedno so višje kot kdajkoli doslej. Ohlaja se rast v Ameriki, Aziji, rast v Rusiji je pogojena z visoko ceno energentov.

Arhiv: Tekoča ekonomska gibanja + Zadnji podatki

Izšla je nova številka Tekočih ekonomskih gibanja z najnovejšimi makroekonomskimi kazalci. Napovedi nižjih gospodarskih rasti znižujejo cene svetovnih surovin, saj je ponudba surovin vsaj ponekod večja od rasti povpraševanja. Cene energetskih surovin so se avgusta znižale za 6,3 odstotka, septembra pa zvišale za 0,4 odstotka. Tako so bile septembra letos v obdobju enega leta (IX 2011/IX 2010) višje za 31,6 odstotka. Cene nafte Brent se je avgusta pocenila za 5,5 odstotkov, septembra pa povišala za 0,7 odstotka in dosegla 110,9 USD/sod, 13. oktobra dosegla 111,90 USD za sod.

Arhiv: Tekoča ekonomska gibanja, avgust 2011

Izšla je nova številka Tekočih ekonomskih gibanja z najnovejšimi makroekonomskimi kazalci. V drugem četrtletju 2011 je gospodarska rast tako držav OECD, EU27 kot EU17 glede na predhodno četrtletje porasla za 0,2 odstotka. Trendno gledano po četrtletjih postopno pada, predvsem v državah EU. Tako je v drugem četrtletju 2011 v primerjavi z drugim četrtletjem 2010 gospodarska rast v OECD dosegla 1,6 odstotka, kar je 0,8 odstotka manj kot v prvem četrtletju. V državah EU pa je ta rast znašala 1,7 odstotka in je bila ravno tako za 0,8 odstotka manj kot v prvem četrtletju. Rast nemškega gospodarstva je bila ta čas 2,8-odstotna, Avstrijskega 4,1-odstotna, Francoskega 1,6-odstotna in Italijanskega 0,8-odstotna.