Najboljši poslovni rezultati v zadnjih šestih letih

Najboljši poslovni rezultati v zadnjih šestih letih

Seznanite se z podrobnejšimi razlagami rezultatov poslovanja gospodarstva v 2014 na osnovi letnih poročil. Slovenske gospodarske družbe so kot celota leto 2014 zaključile razmeroma uspešno, bistveno bolje kot v letu 2013 in najuspešnejše v zadnjih šestih letih. Število aktivnih družb se je povečalo za 3,7 % na 63.590, vendar tolikšna dinamika ne odraža realno stanje in trende v gospodarstvu. V preteklih letih je bilo namreč povečanje števila družb predvsem posledica davčne optimizacije ter tudi zlorabe zakonodaje o gospodarskih družbah z veriženjem podjetij, manj pa zdrave podjetniške iniciative.

Močna rast višegrajske skupine

Močna rast višegrajske skupine

Kitajska in obdobje kislih kumaric v zahodnih medijih

Kitajska in obdobje kislih kumaric v zahodnih medijih

Si padec kitajskega juana resnično zasluži toliko medijske pozornosti v svetovnih poslovnih medijih? Polnjenje svetovnih naslovnic o padcu kitajskega juana in s tem povezanimi posledicami za svetovno gospodarstvo nima meja. V naslednjih nekaj točkah bomo poskusili ločiti senzacionalizem od realnosti.

Izšla je nova številka prikaza Tekoča ekonomska gibanja

Izšla je nova številka prikaza Tekoča ekonomska gibanja

Slovenska gospodarska rast v 1. četrtletju je bila nad pričakovanji tudi največjih optimistov. Bruto domači proizvod se je realno okrepil medletno kar za 2,6 %, kar je bilo nad povprečjem evroobmočja (1,0 %). Pri tem je potrebno poudariti, da je glavnino rasti prispeval učinek zalog (96 % rasti), ki predstavlja pričakovanja podjetij o krepitvi industrijske proizvodnje, domače zasebne potrošnje ter tudi večjih nabav surovin zaradi padca njihovih cen na mednarodnih trgih.

Izšla nova številka revije Konjunkturna gibanja

Globalni trendi v svetovnem gospodarstvu v zadnjih mesecih ostajajo razmeroma stabilni in spomladanske napovedi gospodarskih gibanj ne odstopajo veliko od jesenskih in zimskih. Svetovno gospodarstvo naj bi se letos zraslo za 3,5 %, v letu 2016 pa nekoliko bolj, za 3,8 %. Nekaj popravkov v napovedih je zaznati po posameznih regijah in državah. Ocene gospodarske rasti so se najbolj spremenile (znižale) za ZDA, Rusijo in Latinsko Ameriko. Napovedi so tokrat nekoliko boljše za evroobmočje.