Prvo polletje razočaranje nad gibanji v Sloveniji in Avstriji

Prvo polletje razočaranje nad gibanji v Sloveniji in Avstriji

Podatki o gospodarski rasti v prvem polletju kažejo (za Hrvaško v času priprave prispevka še niso bili na voljo), da bo gospodarska rast v sosednjih državah najvišja na Hrvaškem (v 1. četrtletju je bila 1-odstotna na četrtletnem nivoju), nekoliko nižja pa na Madžarskem (povprečna 0,5-odstotna rast). V Sloveniji je rast v 1. polletju zastala (+0,1 % četrtletno), kar pomeni, da bo morebitna revizija napovedi analitikov pri Focus Economics znižala oceno letošnje rasti bližje 2 %. Rast v Italiji je bila presenetljivo visoka (0,25 % četrtletno), kljub temu da so odpravili ukrep, ki je spodbujal energetsko prenovo v gospodinjstvih.

Šibka gospodarska rast v prvem polletju

Šibka gospodarska rast v prvem polletju

Prva ocena spremembe bruto domačega proizvoda v slovenskem gospodarstvu v 2. četrtletju je pokazala, da je gospodarska rast tudi v Sloveniji izostala ter da naše spomladanske napovedi o visoki gospodarski rasti v 2024 (+3,2 %) ne bodo dosežene, razen seveda, če nas v drugi polovici leta ne preseneti 5-odstotna medletna gospodarska rast, kar je praktično nemogoče.

Rast storitvenih dejavnosti najbolj prispeva h gospodarski rasti območja evra

Rast storitvenih dejavnosti najbolj prispeva h gospodarski rasti območja evra

V prvem četrtletju 2024 je BDP držav OECD porasel za 1,6 % v primerjavi z istim četrtletjem leta 2023, v območju G20 pa je bil medletno višji za 3,3 %. Med gospodarstvi G20 je najvišjo medletno stopnjo rasti zabeležila Indija (8,4 %), sledila ji je Turčija (7,4 %), medtem ko je Savdska Arabija zabeležila največji padec (-1,5 %).

Analiza sprememb slovenskega izvoza blaga v letu 2023
Zadnje četrtletje 2023 v znamenju rasti

Zadnje četrtletje 2023 v znamenju rasti

Proizvodnja predelovalnih dejavnosti se od septembra krepi v vseh skupinah dejavnosti po tehnološki zahtevnosti, z izjemo decembra, ko je bil prisoten nepričakovan padec, verjetno povezan z zaključkom poslovnega leta, ko so bile povprečne cene električne energije nadpovprečno visoke. Gradbena aktivnost je v zadnjem četrtletju nekoliko popustila po močnem predhodnem četrtletju. Vse storitvene dejavnosti so beležile ponovno rast v zadnjem četrtletju lanskega leta, predvsem IKT in gostinstvo. Rast delovno aktivnih se je v zadnjem četrtletju umirila, brezposelnih je bilo decembra 2023 skoraj za desetino manj kot leto prej, pomanjkanje delovne sile je ostalo prisotno, vendar je bilo nekoliko manj izrazito kot v predhodnih četrtletjih.

Prva ocena rasti BDP v 2023 kaže na solidno rast v Sloveniji

Prva ocena rasti BDP v 2023 kaže na solidno rast v Sloveniji

Podatek o prvi oceni realne spremembe BDP v letu 2023 v Sloveniji, ki je znašal 1,6 %, je bil nekoliko pod našimi pričakovanji (2 %), vendar ni dokončen in bi lahko avgustovska prva revizija podatkov nakazala še na nekoliko višjo rast. Glede na 10-letno obdobje (2,9 %) ali 20-letno obdobje (2,2 %) je bila rast podpovprečna, vendar še vedno precej višja kot v območju evra, kjer je v 2023 znašala 0,5 %.