Več trošenja za trajne dobrine

Več trošenja za trajne dobrine

Slovensko gospodarstvo je bilo v prvem polletju še vedno za 4,2 % manjše kot v prvem polletjem 2008. Gospodarska rast v preteklem letu pa ni bila 2,9-odstotna, temveč zgolj 2,3-odstotna.

Slovenija je v drugem četrtletju nadaljevala pozitivno dinamiko gospodarske rasti, saj se je BDP medletno povečal za 2,7 %. Ponovno je zabeležila višjo rast od povprečja EU, hkrati pa zaostajamo za rastmi večine Višegrajskih držav. Največji prispevek k rasti so imele predelovalne dejavnosti, ki so v tem času krepile izvozno dinamiko in proizvodnjo ter višja domača potrošnja.

Trgovina še uspešnejša, velik prispevek trgovina na drobno

Trgovina še uspešnejša, velik prispevek trgovina na drobno

Posebna panožna revija Trgovine vsebuje analizo poslovanja za 2015. Analiza vsebuje tudi pregled mikro in malih podjetij v 2015.

Presežen neto čisti dobiček iz leta 2008.
Trgovske družbe, aktivne v 2015, so povečale neto čisti dobiček za 223,8 mio evrov (na 521,3 mio evrov, iz 297,5 mio evrov v 2014). Neto čisti dobiček trgovcev v 2015 je bil za 75,2 % glede na predhodno leto in za 124,6 % višji od dolgoletnega povprečja (2008-2014), ko je znašal 232,1 mio evrov. NČD je bil v zadnjih osmih letih najvišji v letu 2008 (446,9 mio evrov). Čisti dobiček se je v 2015 povečal za 11,1 % , čista izguba pa zmanjšala za 46,7 %.

Rekordno poslovanje, drugega tira pa ni (revija Transport)

Rekordno poslovanje, drugega tira pa ni (revija Transport)

Izšla je panožna revija Transport z analizo poslovanja za 2015 in napovedi trendov v panogi do leta 2017.

Transportna podjetja za 2017 še bolj optimistična

Transportna podjetja so bolj optimistična glede komponent napovedi za 2017, kot pa za leto 2016. Izjema so pričakovanja glede voznega parka, saj naj bi se vozni park v 2016 povečal bolj kot v 2017.

Geopolitika v ospredju

Geopolitika v ospredju

Britanska neznanka ostaja neznanka. Mesec julij se je letos izneveril tradiciji, saj je postregel z vrsto dogodkov, ki so znova zamajali zaupanje v kakovost okrevanja evropskega in svetovnega gospodarstva.

Britanska neznanka

Britanska neznanka

V državi, kjer so ob 5-odstotni brezposelnosti zmagali populistični argumenti, ki so svarili pred pretiranem priseljevanjem in izkoriščanjem socialnih ugodnosti, je bil izid popolno presenečenje.

Kdaj je smiselno zavarovati terjatve

Kdaj je smiselno zavarovati terjatve

Prodaja novemu kupcu, visoka izpostavljenost enemu kupcu ali visok delež prodaje v določeno državo so razlogi, ko je smiselno razmisliti o zavarovanju terjatev oziroma njihovemu aktivnejšemu upravljanju.

Dobra letina v regijah. Najboljše so izvozne regije.

Dobra letina v regijah. Najboljše so izvozne regije.

Kako so se lani izkazale regije in katera podjetja so v posameznih regijah izstopala?

Malemu gospodarstvu kaže bolje.

Malemu gospodarstvu kaže bolje.

Slovensko gospodarstvo se je lansko leto okrepilo, pri čemer je bila ključna rast izvoznega povpraševanja. Nivo optimizma je sodeč po zadnji anketi visok, vendar nekoliko nižji kot lani. Malo gospodarstvo je tokrat celo bolje razpoloženo od velikih družb.

Kitajska zgolj lažni preplah?

Kitajska zgolj lažni preplah?

Storitveni sektor danes predstavlja že več kot polovico ustvarjene dodane vrednosti na Kitajskem, zaradi česar lahko sklepamo, da bo rast kitajskega gospodarstva v prihodnje nižja, kot smo jo bili vajini v preteklosti, vsekakor pa bo bolj kakovostna.