Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 21. do 27. septembra 2019

Slabi obeti za gospodarstvo v območju evra do konca leta
Ponedeljkova objava o kompozitnem indeksu nabavnih menedžerjev v območju evra je bila slaba ter pod našimi pričakovanju in pričakovanji trga. Vrednost indeksa je bila 50,4 (še avgusta 50,4), kar je bila nova najnižja vrednost po več kot šestih letih. Pri tem se je indeks proizvodnje še dodatno znižal na 45,6, indeks storitvenih dejavnosti pa na 52. Vse bolj očitno je, da padec v industriji »vleče« navzdol tudi storitve, sploh tisti del, ki je vezan na povpraševanje v industriji (transport, montaža strojev in naprav ipd.). Knjiga naročil je upadla še deveti zaporedni mesec, ker se nova naročila proizvodov in storitev še vedno znižujejo. Ključni razlogi za tako nizko razpoloženje med nabavniki so bile trgovinske vojne, geopolitične napetosti, vprašanja, vezana na brexit, ter padec v globalni prodaji vozil ter s tem povezanimi strukturnimi spremembami, ki povsem rušijo prodajo osebnih vozil z dizelskim pogonom. Usklajena kampanja v svetovnih medijih o pomenu podnebnih sprememb še dodatno vpliva na to, da ljudje odlašajo z nakupi vozil na fosilna goriva, kar avtomobilsko industrijo postavlja pred pomembne izzive. Ključni kupci v svetovni avtomobilski industriji niso več pripravljeni zagotoviti dolgoročnih naročil, kar tudi pomeni, da se to po verigi prenaša navzdol do drugih podjetij. Posledično najbolj trpijo investicije, medtem ko je hitro znižanje delovnih mest v industriji precej lažje doseči zaradi fleksibilnih oblik dela. Industrijska proizvodnja naj bi se v zadnjem četrtletju 2019 še nekoliko bolj znižala. Delovna mesta v neto smislu še nastajajo, saj storitvene družbe zaposlujejo hitreje kot industrija odpušča, vendar je ta rast najnižja po januarju 2015. Največje evropsko gospodarstvo, Nemčija (predstavlja petino evropskega BDP), je beležilo celo najnižjo vrednost indeksa nabavnikov v industriji v zadnjem desetletju. Indeks nemške gospodarske klime IFO je v septembru neznatno porasel (s 94,3 na 94,6), predvsem zaradi boljše ocene aktualnega stanja, medtem ko se je ocena pričakovan še poslabšala. Poslabšala so se pričakovanja v trgovini in industriji, medtem ko so se izboljšala v proizvodnji in storitvah. Več na: https://www.ifo.de/sites/default/files/2019-09/ku-2019-09-pm-gesch%C3%A4ftsklima-DT.pdf.

Število poročenih prebivalcev Slovenije še upada
Visoka gospodarska rast in rast razpoložljivega dohodka bi po vseh ocenah moral prispevati tudi k rasti števila poročenih, vendar ni. Njihovo število se še vedno znižuje, vendar predvsem zaradi večje rasti samskih oseb (+32 tisoč v zadnjih osmih letih), razvezanih (+12,7 tisoč) in deloma vdovelih (-3,7 tisoč). Med prebivalci, starejšimi od 15 let, je bilo 786 tisoč poročenih (44,5 % vseh nad 15 let), kar je bilo v zadnjih osmih letih za 33 tisoč manj. Samskih (nikoli poročenih) je bilo 714 tisoč, vdovelih 141 tisoč in razvezanih 126 tisoč. Eden od razlogov za te trende so tudi večji obseg socialnih pravic, ki jih zagotavlja ter nudi država uradno samskim osebam kot pa poročenim. Na drugi strani imajo samske osebe nekoliko drugačne vzorce trošenja, ki so manj stabilni za agregatno trošenje in so v povprečju bolj nagnjeni k varčevanju, kar jim njihov status tudi omogoča.

Dogodki v naslednjem tednu: inflacija v septembru
V ponedeljek, 30. 9., bodo objavljeni avgustovski podatki o prihodku od prodaje v trgovini na drobno v Sloveniji ter podatki o prihodu in prenočitvah turistov v avgustu. Pomembni bodo tudi podatki o spremembi cen v septembru, pri čemer pričakujemo rahlo umirjanje rasti cen. V torek, 1. 10. in v četrtek, 3. 10., bodo v ZDA objavili podatek o razpoloženju nabavnikov v industriji in storitvah, kjer trg pričakuje slabšanje pri prvem in izboljšanje pri drugem indikatorju. V petek, 4. 10., bodo na voljo podatki o rasti urnega zaslužka v ZDA (+3,2 % se pričakuje) ter številu novih delovnih mest, kjer trg pričakuje upočasnjeno rast. 

Semafor napovedi 
Napoved 1: 80-odstotna verjetnost za medletno septembrsko rast cen v Sloveniji med 2,0 in 2,2 % (NOVO).
Napoved 2: 90-odstotna verjetnost za avgustovsko rast realnega prihodka v trgovini na drobno brez motornih goriv v Sloveniji med 4 in 5 % (NOVO).
Napoved 3: 70-odstotna verjetnost za avgustovsko rast prenočitev turistov v Sloveniji med 5 in 6 % (NOVO).

 Več in podrobneje v prilogi

 

 

Fotogalerija