Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 22. teden 2024

3.6.2024_Izpod peresa

22.  teden 2024

 

Ifo semafor sveti zeleno

 

Majski podatki o poslovni klimi v nemški predelovalni dejavnosti so bili najboljši v zadnjem letu, k čemer je prispeval bolj optimističen pogled na prihodnost kot tudi ocena aktualnih razmer. Glede na vrednost kazalnika (-6,2) pa visoke rasti ni pričakovati. Izboljšalo se je tudi poslovno razpoloženje v trgovini (še posebej v veleprodaji) ter v gradbeništvu, medtem ko se je optimizem v storitvah nekoliko ohladil. Verjetnost gospodarske rasti v Nemčiji je v skladu z ifo-vim semaforjem pri 85 %.

 

Majska gospodarska klima brez izrazitih sprememb

Gospodarska klima se je maja v Sloveniji na mesečni ravni nekoliko poslabšala (-0,3 o. t.), vendar je ostala blizu aprilskega 13-mesečnega vrha. Kljub padcu na mesečni ravni, je nadaljnjo izboljšanje zaznano na 3-mesečni ravni, kjer je bila prisotna rast v višini 0,3 o. t. in najvišje razpoloženje po maju 2023. K zadnjemu je prispevalo izboljšanje zaupanja v trgovini na drobno (+1,3 o. t.), zaupanje med potrošniki (+1 o. t.) in zaupanje v predelovalnih dejavnostih (+0,3 o. t.), medtem ko je rast ublažil padec zaupanja v storitvenih dejavnostih (-0,7 o. t.) in gradbeništvu (-0,3 o. t.). K prej omenjeni rasti zaupanja v predelovalnih dejavnostih je pripomoglo povečanje pričakovane proizvodnje (+2,7 o. t.), ki je na 5-mesečnem vrhu, vendar ostaja bistveno pod dolgoletnim povprečjem, ter rast zalog končnih izdelkov (+0,3 o. t.), medtem ko so upadla skupna naročila (-0,7 o. t.). 

 

Podrobneje in več v prilogi.

 

Pospešitev rasti cen storitev ob vrnitvi k rasti cen energije

V območju evra je majska letna inflacija (metodologija HICP) znašala 2,6 % in je prvič letos nekoliko porasla, in sicer za 0,2 o. t. glede na april (2,4 %). Majska letna rast cen je bila tako nekoliko nad našimi pričakovanji (2,4 %). Nekoliko je porasla tudi jedrna inflacija, in sicer z aprilskih 2,7 % na 2,9 %, k čemur je prispevala ponovna pospešitev rasti cen storitev (s 3,7 % na 4,1%), ki so porasle najbolj v zadnjih 7-ih mesecih. K rasti je prispevala zlasti visoka rast cen storitev v Nemčiji (+4,7%; aprila: +3,6 %), kar ni presenetljivo ob siceršnji hitri rasti realnih plač. Zadnji podatki za slednje za Q1 2024 kažejo na 3,8-odstotno rast, kar je najhitrejša rast v celotnem obdobju meritve od Q1 2008 naprej. Prav tako je k višji rasti cen storitev v Nemčiji prispeval učinek nizke osnove iz lanskega leta ob vladnem subvencioniranju transportnih vozovnic na nacionalni ravni, ki so bile za potrošnika posledično cenejše. Prav tako so k rasti letnih cen prvič po aprilu 2023 znova prispevale cene energije (+0,3 %), ki so v preteklem letu ključno prispevale k hitri dezinflaciji. Na mesečni ravni se je nadaljevala četrta zaporedna mesečna rast, ki je v povprečju zadnjih treh mesecev dosegla 0,5 %, kar predstavlja nekoliko nižjo rast v primerjavi s predhodnimi tremi meseci (0,7 %).

Več v priogi.

 

V nemški industriji razpoloženje na enoletnem vrhu

 

Indeks poslovne klime ifo v Nemčiji je maja ostal nespremenjen pri 89,3, k čemur je prispeval padec ocene aktualnih razmer, medtem ko so porasla pričakovanja glede prihodnjega poslovanja. 3-mesečne drseče sredine sicer nakazujejo na nadaljevanje zmernega in postopnega okrevanja, pri čemer je slednje bilo najvišje v zadnjih 10-ih mesecih (88,8) Razpoloženje v predelovalnih dejavnostih je bilo najvišje v zadnjih 12-ih mesecih in se je že tretji mesec zapored izboljšalo, zlasti zaradi ugodnejših pričakovanj glede prihodnjega poslovanja. 

Več v priogi.

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • SLOVENIJA: V trgovini na drobno in med potrošniki porast optimizma

  • V predelovalnih dejavnostih aprila pogumneje zagnali stroje

  • Izpad proizvodnje električne energije iz NEK-a nadomeščen z uvozom

  • V storitvah počasnejša rast prodaje zaradi padcev v transportu in skladiščenju

  • Maja sezonsko pričakovan porast cen, ki je bil nižji od običajnega

  • V trgovini z živili rast prodaje

  • Porast cen kovin podražil uvoz proizvodov

  • Rast depozitov se je ustavila, prirast predvsem pri potrošniških posojilih

  • EVROPA: Izboljšanje pričakovanj glede prihodnjega poslovanja ključno za rast razpoloženja v nemški industriji

  • Brezposelnost med mladimi nižja

  • Pri severnih sosedih pričakovana rast razpoloženja v proizvodnem sektorju

  • Dogodki v tekočem tednu: poslovanje podjetij po dejavnostih v 1. četrtletju

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

1.      Zaposlovanje tujcev

2.      Pomanjkanje zaposlenih

3.      Cene naftnih derivatov

4.      Geopolitična tveganja v Ukrajini

5.      Obrestne mere (Euribor)

6.      Zamude v prekooceanskem prevozu

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS?  📰

Želim se naročiti

 

Fotogalerija