Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 11. teden 2024

18.3.2024_Izpod peresa

11.  teden 2024

 

Presenetljiv januarski odboj industrijske proizvodnje

 

Decembrski velik padec industrijske proizvodnje v Sloveniji (-7,4 % glede na november, desezonirano), eden najvišjih v EU-27, pravzaprav sploh ni bil tako velik, če sodimo po zadnjem popravku podatka (-1,8 %). Na drugi strani verjetno tudi januarska rast ni bila tako spektakularna (+10,7 % glede na december) kot to prikazujejo prvi podatki Statističnega urada RS. Kar si moramo zapomniti pri objavah industrijske proizvodnje je predvsem njihova nezanesljivost, kar pomeni, da moramo biti pri teh podatkih izrazito previdni pri interpretaciji. Nekateri drugi podatki (poraba električne energije in zemeljskega plina) so predmet precej manjših revizij in kažejo zmerno okrevanje v januarju tudi v industriji, nikakor pa ne tako velikega, kot kaže prva objava industrijske proizvodnje. Tudi signali o okrevanju povpraševanja na ključnih evropskih trgih so zaenkrat mešani.  

 

Močan odboj v kovinski industriji

Skupna vrednost industrijske proizvodnje je bila januarja v Sloveniji za desetino višja kot v decembru (sezonsko prilagojeni podatki), kar predstavlja najvišjo mesečno rast po juniju 2020 in izrazito veliko presenečenje v primerjavi z našo oceno o 4-odstotni rasti. Podatki so sicer še začasni in bodo ob pogostih revizijah potrebovali potrditev v naslednjih mesecih. Januarska objava industrijskih podatkov je prinesla tudi večjo revizijo za december (-1,8 %; prva ocena: -7,4 %), kar je bila ena izmed najvišjih revizij v zgodovini. Omenjeno je prispevalo k pozitivnem popravku ocenjene rasti industrijske proizvodnje v zadnjem četrtletju 2023 (+3,4 %; prva ocena: +1,8 %). Na pričakovano rast je zelo očitno nakazala večja januarska poraba električne energije med poslovnimi subjekti (+8,6 %), še zlasti pa v predelovalni dejavnosti (rast za šestino), pri čemer je še dodatno porasla poraba zemeljskega plina (prav tako za šestino). Omenjena rast je bila v določeni meri posledica nižjih pogodbenih cen za zakup omenjenih energentov, kar je vplivalo na stroškovno učinkovitejšo proizvodnjo. V predelovalnih dejavnostih se je januarski obseg industrijske proizvodnje na mesečni ravni povečal za šestino, pri čemer je bil navzgor revidiran podatek o decembrski proizvodnji (-1 %; prva ocena: -3 %), kar potrjuje našo prvotno oceno o dnu doseženem v avgustu 2023. Prav tako je bil v skladu z višjo decembrsko oceno navzgor revidirana rast v zadnjem četrtletju 2023 (+4 %; prva ocena: +0,4 %), kar dodatno potrjuje odboj v predelovalnih dejavnostih. Končno potrditev okrevanja v slednjih bo sicer potrebna v naslednjih mesecih ob morebitnih dodatnih revizijah podatkov, ki so bili v letu 2023 med zgodovinsko najvišjimi, ob čemer obstaja visoka verjetnost za nadaljevanja tega trenda v letošnjem letu. Prav tako je bil drugi zaporedni mesečni padec zabeležen v oskrbi z električno energijo, plinom in paro (-5,8 %), ki je bil najvišji v zadnjih 8-ih mesecih, medtem ko je v rudarstvu porasla za desetino.

 

Več in podrobneje v prilogi.

 

V ZDA stabilizacija inflacijskih pričakovanj

Indeks zaupanje potrošnikov v ZDA je v marcu nekoliko upadel (-0,4 %), vendar ostal medletno visoko (za četrtino višje), kar odraža postopno umirjanje inflacije in nadaljevanje močnega trga dela. Padec je bil ob šibkem izboljšanju finančnega stanja gospodinjstev prisoten pri pričakovanjih glede prihodnjih poslovnih razmer. V enem letu pričakujejo ameriška gospodinjstva 3-odstotno rast cen, medtem ko v obdobju petih letih v povprečju že četrti mesec zapored pričakujejo 2,9-odstotno rast cen, ki ostajajo nekoliko nad dolgoročnim povprečjem (2,2 % - 2,6 %). Vir: University of Michigan

 

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • SLOVENIJA: Okrevanje industrijske proizvodnje ob začetku leta

  • Januarska visoka rast stečajev in registracije

  • Nižje pogodbene cene zemeljskega plina prispevale k padcu uvoznih cen

  • V gradbeništvu zadržano začeli leto 2024, razen pri nestanovanjskih stavbah

  • V letu 2023 stroški dela pri stanovanjski gradnji za desetino višji

  • Obseg pretovora v koprskem pristanišču na začetku leta občutno nižji

  • Januarja izvoz transportnih storitev na 28-mesečnem dnu

  • EVROPA: Začetek leta 2024 v znamenju šibke industrijske proizvodnje, težavam v Nemčiji ni videti konca

  • Slovenija z najvišjo rastjo industrijske proizvodnje

  • SVET: Kljub situaciji v Rdečem morju ponoven padec cen ladijskih prevoznin

  • Pomlad prinesla preobrat v cenah voznin

  • Februarska rast cen v ZDA nad pričakovano

  • Dogodki v tekočem tednu: podatki o poslovanju podjetij v zadnjem četrtletju 2023

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

1.      Zamude v prekooceanskem prevozu

2.      Zaposlovanje tujcev

3.      Pomanjkanje zaposlenih

4.      Geopolitično tveganja v Ukrajini

5.      Cene naftnih derivatov

6.      Obrestne mere (Euribor)

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS?  📰

Želim se naročiti

Fotogalerija