Raziskava Eurochambres: Počasnejše okrevanje evropskega gospodarstva

Evropska Anketa 2023

Gospodarska zbornica Slovenije

Seznanite se s pričakovanji evropskih gospodarstvenikov na osnovi ankete Eurochambres 2024, kjer so vključeni tudi rezultati slovenskih podjetij. Rezultate so septembra 2023 zbrale nacionalne zbornice v 27 državah (med več kot 43 tisoč podjetji), med katerimi je tudi Gospodarska zbornica Slovenije. 

EUROCHAMBRES - Evropska gospodarska raziskava za l. 2024

Rezultati ankete Eurochambers 2024 kažejo na to, da je v prihodnjem letu še vedno vedno mogoče pričakovati negotovo gospodarsko klimo in posledično počasnejšo krepitev evropskega gospodarstva. Podjetja se bodo še vedno srečevala z izzivi visokih cen energije, surovin ter pomanjkanjem ustreznih znanj in veščin delovne sile. Ključno vlogo pri spodbujanju gospodarske rasti v prihodnosti bo imela predvsem ustrezna monetarna politika držav, ki bo srednjeročno skrbela za vse nižjo stopnjo inflacije. Po rezultatih ankete evropskih nacionalnih gospodarskih zbornic je poslovno zaupanje v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami EU na najnižji ravni. Ob tem je potrebno opozoriti, da je bila zgodovinska raven pesimizma v Sloveniji običajno višja kot v drugih evropskih državah.

Poslovno zaupanje evropskih podjetnikov bo po pričakovanjih doseglo rast, vendar bo njegova raven še vedno pod dolgoročnim povprečjem. V poročilu evropske ankete Eurochambers 2024  je mogoče prebrati, da večina evropskih podjetij vidi rešitev za trenutne gospodarske izzive v ukrepih za spodbudo mednarodne trgovine, vlaganju v delovno silo, enotnosti in samozadostnosti evropskega trga ter strategijah za trajnostno prihodnost. 

 

Analiza ankete med evropskimi podjetji (v angl. jeziku)

Analiza ankete poslovna pričakovanja med slovenskimi podjetji


Fotogalerija