Industrija že drugo leto zapored z izrazito pesimističnimi pričakovanji, tudi za leto 2024, po anketi Analitike GZS

Anketa PP SLO 2024 Gospodarska zbornica Slovenije

Seznanite se s pričakovanji gospodarstvenikov na osnovi ankete Eurochambres 2024, ki jo je v septembru 2023 izvedla Analitika GZS. Primerljiva evropska anketa Eurochambres, kamor bo vključena tudi Slovenija, bo na voljo v konec novembra.

Industrija že drugo leto zapored z izrazito pesimističnimi pričakovanji, tudi za leto 2024

Izpostavljamo:

Po septembrski anketi Analitike GZS »Evropska anketa ekonomskega okolja v 2024« so anketirana podjetja, ob umirjanju gospodarske aktivnosti, predvsem v predelovalnih dejavnostih, ključne poslovne parametre za leto 2024 ocenila precej pesimistično - vključno s prodajo, investicijami in splošnimi pogoji zaposlovanja. Ocene za poslovno leto so le nekoliko boljše kot tiste, ki so jih podjetja podale v septembru 2022, ko smo jih vprašali o pričakovanjih za leto 2023. Kljub temu pa se še vedno soočajo z visokimi cenami energentov, višjo inflacijo ter zvišanjem obrestnih mer s strani centralnih bank, kar se že odraža v ekonomskih kazalcih. 














Pričakovanja poslovanja zasebnega sektorja lahko merimo tudi v času, saj je lahko nivo optimizma ali pesimizma sistematično vgrajen v odgovore. Časovna analiza odgovorov za zadnjih šest let kaže, da so gospodarska pričakovanja za leto 2024 nekoliko boljša kot v predhodnem letu za leto 2023, vendar so vseeno druga najslabša v obdobju. Za leto 2023 lahko

 ocenimo, da se negativna pričakovanja niso odrazili v dejanskem znižanju realne dodane vrednost v zasebnem sektorju (polletni podatki to potrjujejo, prav tako so napovedi realne rasti za 2023 pozitivne). Tako lahko ocenimo, da bo poslovno leto 2024 vseeno nekoliko boljše, kot je bilo leto 2023, kar je skladno z višjimi ocenami gospodarske rasti v letu 2024.

 

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim se naročiti

Fotogalerija