Poslovanje gospodarstva v letu 2022: Skromna rast dodane vrednosti ob visoki rasti cen

Poslovanje gospodarstva 2022, okt. 2023 Gospodarska zbornica Slovenije

Vabljeni k branju analize poslovanja gospodarstva na osnovi letnih poročil za leto 2022, ki jo pripravljamo 1-krat letno, v reviji "Poslovanje gospodarstva v 2022". 

Skromna rast dodane vrednosti ob visoki rasti cen

Gospodarske družbe v Sloveniji ki so v letu 2022 ustvarile 30 mrd EUR bruto dodane vrednosti, kar je bila rekordna zgodovinska vrednost oziroma 57 % celotne v nacionalnem gospodarstvu. Čisti prihodki od prodaje so tako zaradi visoke realne rasti kot rasti cen dosegli v 2022 novo najvišjo vrednost (140 mrd EUR) in so se tako v enem letu okrepili za skoraj 26 mrd EUR, kar je bilo celo več od visoke rasti v predhodnem letu (+21,5 mrd EUR). Glede na leto 2019, so bili čisti prihodki od prodaje višji za 40 %. Desetletna povprečna rast prodaje je sicer znašala 6,8 %, kar pomeni, da je rast prodaje v zadnjih dveh zaključenih poslovnih letih za 3,3-krat presegala povprečno rast glede na 10-letno obdobje. Kosmati donos od poslovanja (145 mrd EUR) se je povečal za 280 mio EUR več od prodaja. Ta razlika je nastala predvsem zaradi povečanje vrednosti zalog proizvodov in nedokončane proizvodnje, ki so se povečale za 280 mio EUR. Slaba polovica. zvišanja prihodkov od prodaje izvira iz rasti prodaje na domačem trgu (+13,1 mrd EUR), 36 % iz rasti prodaje na trge EU (+9,3 mrd EUR) in 14 % iz rasti prodaje na trge zunaj EU (+3,5 mrd EUR). Glavnino (tri četrtine) rasti čistih prihodkov od prodaje so ustvarile tri dejavnosti: trgovina (35 %; +9,1 mrd EUR), predelovalne dejavnosti (23 %; +5,8 mrd EUR) in oskrba z električno energijo, plinom in paro (18 %; +4,6 mrd EUR).

 

Zaradi relativno višje rasti stroškov blaga, materiala in storitev (+27 %) od kosmatega donosa od poslovanja (+22 %) se je bruto marža znižala že drugo zaporedno leto, tokrat za 2,8 odstotne točke na 20,6 %. Ta delež je bil zgodovinsko najnižji. To ni presenečenje, saj rast agregatne prodaje ob tako visoki rasti cen surovin in energentov v slovenskem gospodarstvu praviloma vpliva na krčenje bruto marže, k znižanju bruto marže pa so pomembno prispevali tudi različno visoka rast med dejavnostmi (višja rast prodaje v trgovini in oskrbi z električno energijo, plinom in paro, kjer je bila dosežena bruto marža eno polovico oz. eno petino tiste pri vseh družbah).

 

Izpostavljamo še nekaj glavnih poudarkov:

  • Drugo leto zapored čisti prihodki od prodaje višji za več kot petino
  • Rast dodane vrednosti na zaposlenega pol nižja kot v letu 2021 
  • EBITDA marža precej nižja
  • Za investicije nadpovprečen delež prodaje
  • EBITDA marža višja
  • Zadolženost ostaja na zgodovinskem dnu
  • Glavnina zaposlenih je delala v družbah z dobičkom
  • Za investicije nadpovprečen delež prodaje

 

 

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj izvod


Fotogalerija