Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 9. teden 2023

6.3.2023_Izpod peresa

9. teden 2023

 

Krepitev cen storitev dviguje osnovno inflacijo

 

Rast cen življenjskih potrebščin v območju evra je februarja pretežno presegla pričakovanja analitikov, kar je okrepilo pričakovanja po dvigu obrestnih mer. Februarja se je vrsta cen fosilnih goriv pocenila, kar je vplivalo tudi na znižanje cen umetnih gnojil. Kljub dvigu pričakovanj o gospodarski rasti na Kitajskem, pa se cene najema standardiziranih ladijskih kontejnerjev še nižajo. Cena najema kontejnerja na poti med Šanghajem in Rotterdamom je 2.500 USD, kar je 80 % manj kot pred letom dni.  

 

Cene industrijskih proizvodov se še krepijo

Cene industrijskih proizvodov pri proizvajalcih v EU-27 na domačem trgu so se v januarju znižale za 2,2 % glede na predhodni mesec, še vedno pa so bile za šestino višje kot pred 12 meseci. To je bilo posledica izključno padca cen energentov (v energetiki so se cene znižale za 7,9 %), medtem ko so se cene vseh drugih industrijskih izdelkov v povprečju povišale za 1,1 %. Najbolj, za 1,5 %, so porasle cene trajnih dobrin, za 1,4 % cene netrajnih potrošniških dobrin in za 1,2 % cene kapitalskih dobrin (stroji in oprema). Cene polproizvodov (njihovo ceno močno sooblikujejo cene energentov in surovin) so porasle manj, za 0,8 %. Navedena rast cen je še vedno odraz prenosa preteklih cen energentov in surovin v končne cen, vse bolj pa tudi stroškov dela, ki se krepijo. Vir: Eurostat

 

Registrirana brezposelnost se bliža 5 %

Po januarskem porastu števila registrirano brezposelnih v Sloveniji, ki je sezonsko povsem običajen fenomen, se je februarja brezposelnost zopet zmanjšala. Ob koncu februarja je bilo registriranih 53,4 tisoč brezposelnih: 3,6 % manj kot januarja in 17,6 % manj kot februarja 2022. Na novo se je februarja pri Zavodu prijavilo 4,4 tisoč brezposelnih, kar je bilo 9 % več medletno. Odjavljenih iz evidenc je bilo več: 6,4 tisoč, od teh se je zaposlilo ali samozaposlilo 4,6 tisoč oseb (9 % manj kot lani). Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ tajnikov, prodajalcev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, zidarjev, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah, izvajalcev suhomontažne gradnje, štukaterjev ipd., čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, komercialnih zastopnikov za prodajo, tesarjev, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev predšolskih otrok ter natakarjev. Več v prilogi.

 

Azijske države in Rusija z visoko dinamiko v proizvodnji

Svetovni proizvodni PMI se je v februarju povzpel na nevtralno vrednost 50, kar je bilo posledica izboljšanja dobav in gospodarskega odprtja Kitajske. Prvič po juliju 2022 se je svetovna proizvodnja povečala, še posebej pri potrošniškem blagu in investicijskem (stroji in oprema), medtem ko so proizvajalci vmesnih proizvodov še beležili nizko raven proizvodnje. Svetovno rast proizvodnje je poganjala Azija, pri čemer je bila najvišja rast proizvodnje na Tajskem, v Indiji in na Filipinih. Tem državam je sledila rast v Rusiji. Nekoliko se je povečala proizvodnja tudi na Kitajskem, medtem ko je na Japonskem upadla 8 zaporedni mesec. Tudi južno-korejsko gospodarstvo ni beležilo rasti, kljub dvigu optimizma o prihodnjem poslovanju. V območju evra je bila rast prisotna prvič v zadnjih devetih mesecih, vendar je bila simbolična. V Franciji so beležili visok padec, v Nemčiji, Italiji in Španiji so beležili nizko rast. Na Češkem in na Poljskem se je proizvodnja še znižala. Vir: JP Morgan

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Manjše število delovnih dni bo nižalo gospodarsko rast tudi v 2023
  • Nov vrh pri doseganju osnovne inflacije v območju evra: +5,6 % v enem letu
  • Cenejša le drva in oblačila
  • Nespremenjena anketna brezposelnost, le pri manjših članicah spremembe
  • Visoka rast prodaje v trgovini z motornimi gorivi
  • Zlat december za gostince in organizatorje potovanj
  • Hidrologija reševala Teš
  • Padec cen nafte dobrodošla za proizvajalce
  • Visoka rast storitev na Kitajskem
  • Dogodki v tekočem tednu: izvoz in industrijska proizvodnja v januarju

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin, zajezitveni ukrepi in državni odloki, fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih, cene nepremičnin, obrestne mere (kratkoročne in dolgoročne), zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina, shema pomoči za energetsko-intenzivna podjetja, spremembe Zakona o dohodnini, geopolitične napetosti v vzhodni Evropi, gospodarske sankcije, embargo na uvoz energentov iz Rusije,redukcije zemeljskega plina, zaposlovanje tujcev, pandemija COVID-19, hibridna vojna in negotovost, recesija.
Legenda: po pomenu rastoče (max. 3), po pomenu padajoče (max 3)

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS?  📰

Želim se naročiti Fotogalerija