Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 8. do 14. januarja 2022

14.1.2021 izpod peresa

Od 8. do 14. 1. 2022

 

Rast industrijske proizvodnje v novembru precej nad pričakovano

 

Novembrska industrijska proizvodnja v območju evra nad pričakovanji

Industrijska proizvodnja v novembru je bila v območju evra višja za 2,3 % glede na predhodni mesec, kar je visoka rast. Zmerno rast se je sicer pričakovalo, saj je bil padec v oktobru 1,3-odstoten. Opozoriti je potrebno tudi na statistično anomalijo, povezano z Irsko, kjer je industrijska proizvodnja »na papirju« v oktobru upadla za 32 %, v novembru pa je porasla za 37 %. V Nemčiji in Franciji se je novembra nekoliko znižala, porasla je v Španija in na Nizozemskem. Kljub padcu v Nemčiji so ostale države srednje Evrope beležile krepko rast. Na Poljskem je rast znašala 5,9 %, na Češkem 4,8 %, na Slovaškem 3,5 %, na Madžarskem 2,9 % in v Sloveniji 2,8 %. Na ravni EU-27 se je novembra okrepila predvsem rast proizvodnje investicijskih dobrinah (+2,3 %), potrošnih dobrin (+3 %, sicer po 3,4-odsotnem padcu v oktobru) in vmesnih proizvodov (1,4 %), medtem ko je bila pri trajnih dobrinah (vozila ipd.) nespremenjena.

Vse kaže, da bodo vse produktne kategorije v zadnjem četrtletju 2021 beležile rast. Knjiga naročil ostaja krepka in pričakovanja o prihodnji rasti industrijske proizvodnje ugodna. Še vedno je glavnina omejitev pri aktualni rasti povezana s pomanjkanjem materialov (surovin, polproizvodov) in zaposlenih. Rast števila okužb v Evropi negativno vpliva na razpoložljivost delovne sile.

 

Visoka rast blagovnega pretovora po cestah

Tovorna motorna vozila, registrirana v Sloveniji, so v 3. četrtletju 2021 prepeljala za 8 % več blaga kot lani, naložena pa so opravila za 6 % več kilometrov. V notranjem prometu so prepeljala 62 % vsega blaga (7 % več kot lani), v mednarodnem za 9 %. Glede na predkrizno četrtletje (3. četrtletje 2019) je bila rast pretovora blaga višja za 14 %, od tega v notranjem za 22 % in v mednarodnem za 2,6 %. Izjemno visoka rast v notranjem prometu glede na to obdobje je posledica tako rasti industrije, gradbeništva in trgovine, ki so dejavnosti, ki največ povprašujejo po cestnem tovornem prevozu blaga.

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Novembra tudi avtomobilska industrija v Sloveniji z rastjo
  • Izvoz storitev v novembru pričakovano višji
  • Kemični proizvodi zelo pomembni pri rasti uvoza in izvoza blaga
  • Vrednost opravljenih gradbenih del z nizko rastjo
  • Stopnja anketne brezposelnosti v EU-27 navzdol, v Sloveniji nespremenjena
  • Stopnja varčevanja v območju evra le počasi navzdol
  • Uvozna odvisnost EU-27 od Kitajske in Rusije še krepkejša
  • Cene stanovanj še vedno krepko navzgor v območju evra in EU-27
  • Nov rekord v rasti cen v ZDA
  • Dogodki v prihodnjem tednu: mnenje slovenskih potrošnikov
Več si preberite v prilogi 

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim testni dostop

 

Oglejte si tudi novo rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights

 Fotogalerija