Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 1. do 7. januarja 2022

7.1.2021 izpod peresa

Od 1. do 7. 1. 2022

 

Trgovinska menjava s svetom visoka ob zaključku leta

 

Novembrska blagovna menjava precej nad pričakovano

V novembru 2021 je Slovenija izvozila po prvih ocenah za 3,7 mrd EUR blaga, kar je bilo skoraj za četrtino več kot v istem mesecu lani. V 11 mesecih leta je bila rast 19-odstotna (relativna rast je bila ista v države EU kot v drugi države), vendar je bil seveda nominalni prirast izvoza na trgu EU korespondenčno precej višji. Še v jesenski napovedi smo pri Analitiki GZS ocenjevali, da bo rast izvoza v 2021 12-odstotna.

Novembra je bilo uvoženega za 4,17 mrd EUR blaga oz. 26 % več. Rast uvoza blaga je znašala 30 % v prvih 11 mesecih (naša jesenska ocena: +17 %). Iz držav EU smo uvozili za 24 % več, iz držav nečlanic pa za 42 %, k čemer je prispevala tudi visoka rast cen surovin in energentov. Tako pri rasti uvoza in izvoza moramo opozoriti na rast prometa z blagom, ki ni izdelan v Sloveniji (cestna vozila, del električne energije) in vpliva višjih cen surovin in energentov na rast.

Glede na podatke o blagovni menjavi v novembru lahko ugotovimo, da je bilo zadnje četrtletje 2021 precej verjetno dobro tako za izvoznike kot za domačo potrošnjo in investicijsko potrošnjo. Prva ocena rasti realnega BDP med 6 in 7 % za 2021 je tako precej na mestu.

 

Visoka rast investicij podjetij v 3. četrtletju 2021Na nepremičninskem trgu prevladujejo rabljena stanovanja

Po podatkih iz nefinančnih sektorskih računov so bruto investicije podjetij (nefinančne družbe) v 3. četrtletju 2021 znašale 1,8 mrd EUR, kar je bilo 60 % več kot v 3. četrtletju 2020 in za 4 % več kot v 3. četrtletju 2019 (podatki so nominalni in ima na njih vpliv tudi sprememba cen). Glede na isti obdobji v letih 2020 in 2019 so bila sredstva za zaposlene višja za 9 oz. za 8,1 %. Dodana vrednost je porasla nekoliko manj, in sicer za 8,6 % oz. za 6 %. Rast bruto poslovnega presežka družb (približek EBITDA) je bila tako nižja od rasti dodane vrednosti in je znašala 8,3 oz. 4,4 %.

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Decembra brez posebnosti v svetovnem gospodarstvu
  • Javno dolg pod 80 %
  • Rast cen uvoženih proizvodov se je ob koncu leta 2021 še pospešila
  • Enkratno znižanje cene zdravstvenega zavarovanja preprečilo dvig cen nad 5 %
  • Novembrski prihodek v trgovini na drobno presenetljivo nižji kot oktobra
  • Cene poslovnih prostorov z velikimi nihanji zaradi majhnega števila transakcij
  • Dogodki v prihodnjem tednu: novembrska industrijska proizvodnja
Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

 

Oglejte si tudi novo rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights

 

 


Fotogalerija