Evropska gospodarska raziskava za 2022

9.11.2021 Copy of Evropska Anketa 2021 Gospodarska zbornica Slovenije


Največji  izzivi podjetij v 2022 bo dostopnost do energentov in surovin ter pomankanje usposobljenih zaposlenih.

Seznanite se s pričakovanji evropskih gospodarstvenikov na osnovi ankete Eurochambres 2022.

Rezultate so septembra 2021 zbirale nacionalne zbornice v 26 državah (med 52 tisočimi podjetji), kjer  so sodelovala tudi slovenska podjetja preko ankete »Gospodarska pričakovanja v letu 2022«  Analitike GZS.

EUROCHAMBRES - Evropska gospodarska raziskava za l. 2022

Dva največja izziva evropskih podjetij pri poslovanju v 2022 bosta dostopnost do energentov in surovin in pomanjkanje usposobljenih zaposlenih. Slovenska in avstrijska podjetja zadnjemu izzivu namenjata več pozornosti kot v drugih državah.

Evropska podjetja so izrazila zaskrbljenost glede cenovno dostopnega dostopa do energije in surovin, pomanjkanja kvalificiranih delavcev ter stroškov dela kot glavni izzivov za leto 2022. Strah pred morebitnimi novimi ukrepi in zapiranjem panog ostaja pri podjetjih za prihodnje leto, poleg motenj v dobavni verigi in vpliva na trgovinske priložnosti.

Po mnenju anketiranih evropskih podjetij naj bi se splošna raven nacionalne prodaje v Evropi v naslednjih 12 mesecih povečala. Kljub temu je uvedba cepiva skupaj z uvedbo ukrepov, kot je EU digitalni certifikat COVID, podprla oživitev gospodarskih dejavnosti večine podjetij. Kot v verižni reakciji bi lahko normalizacija ravni proizvodnje in naraščajoče agregatno povpraševanje po blagu in storitvah, čeprav je neenakomerno porazdeljena po sektorjih, prispevala k srednje do dolgoročni stabilizaciji naraščajočih inflacijskih pritiskov.

 

Več si preberite v prilogi (v angl. jeziku)

V kolikor ste spregledali si preberite še analizo
ankete med slovenskimi podjetji
ji

Fotogalerija