Arhiv: Članki o pričakovani rasti zahodnega Balkana, poslovanju gospodarstva in napovedih za 2022

GG lanki jul-avg.2021

 

 

Na zahodnem Balkanu različna pričakovanja o rasti

Šest gospodarstev zahodnega Balkana, držav bivše Jugoslavije, izvzemši Slovenijo, naj bi beležilo precej različno dinamiko gospodarskega odboja, ki bo odvisna tako od dinamike cepljenja kot od pogojev zadolževanja na mednarodnih trgih in razpoložljivosti EU sredstev.

Priloga

Poslovanje gospodarskih družb v 2020 in napoved za obdobje 2021-2022

Gospodarske družbe uspešne pri obvladovanju bruto marže, velik padec neto dobička zaradi enkratnih dejavnikov. Dodana vrednost v 2020 nižja za 250 mio EUR, kljub 6,6 mrd EUR padcu v prodaji.

Priloga

 

ANALIZA: GRADBENIŠTVO 2020

Slovenski gradbeni sektor v letu 2020 opravil za 2,6 mrd EUR gradbenih del
Vrednost opravljenih gradbenih del je kljub izzivom epidemije covid-19 ostala na podobni ravni kot v predhodnem letu. Gradbeništvo je v letu 2020 izkazalo za 0,5 % manj čistih prihodkov od prodaje, dobiček je bil nižji za 14,2 %. V naslednjih letih lahko pričakujemo višjo rast gradbenih del, skladno z rastjo javnih investicij in ob podpori EU sredstev v zasebnem sektorju.

Dodana vrednost v gradbenem sektorju pa je v letu 2020 predstavljala 6,3 % celotne ustvarjene dodane vrednosti vseh panog (leta 2019 je ta delež znašal 6 %), kar pomeni, da se je pomen gradbeništva okrepil. Nazadnje je sektor beležil tako visok (6,3 %) delež v nacionalnem gospodarstvu leta 2010.

Priloga

 

Do novega kapitala za rast s pomočjo izdaje delnic na Ljubljanski borzi

Iskanje najustreznejših kupcev novih delnic prepustite ustreznemu svetovalnemu partnerju.

Priloga

 

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

 


Fotogalerija