Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 29. maja do 4. junija 2021

Copy of 29.5. izpod peresa

Od 29. 5 do 4. 6. 2021

Spoštovani naročniki,

V prilogi vam pošiljamo tedenski komentar Analitike GZS o najpomembnejših ekonomskih temah, z napovedjo pomembnih dogodkov v prihodnjem tednu.

Gospodarsko rast v 1. četrtletju rešili slovenski potrošniki

 

Slovensko gospodarstvo v 1. četrtletju po rasti presenetilo

Bruto domači proizvod v Sloveniji se je v 1. četrtletju 2021 na letni ravni realno povečal za 1,6 % (prilagojeno za sezono in koledar za 2,3 %), kar je primerjalno gledano najvišja rast med članicami EU, ki so podatke že objavile na portalu Eurostata. Predhodno smo ocenjevali, da bo padec sicer manjši od povprečja EU-27, nekje pri 1 %, pri čemer smo bili med večjimi optimisti. Tehtan padec v EU-27 je znašal (brez sedmih manjših EU držav) 1,7 % (prilagojeno za sezono in koledar, kar zagotavlja ustrezno primerjavo), pri čemer so največje padce beležile Portugalska (-5,4 %), Španija (-4,3 %) in Nemčija (-3,0 %), med primerljivimi srednjeevropskimi državami pa je bila situacija precej različna. Le Slovaška je beležila rahlo rast (+0,5 %). Srednji padec (se razlikuje od tehtanega, ker izenači pomen velikih in majhnih članic EU) je znašal 1,3 %, kar je nekoliko manj od tehtanega, in je posledica tega, da so večja gospodarstva bolj razvita, z večjim deležem storitev, še posebej turizma (ta je še vedno bolj prizadet kot ostale dejavnosti).

Italijanski in francoski gradbeni sektor precej boljša od nemškega

Gospodarska pričakovanja v gradbeništvu območja evra so tudi konec maja kazala na blago ekspanzijo v prihodnjih mesecih, k čemer je prispevala rast novih naročil. Italijanske in francoske gradbene družbe so pokazale največjo rast optimizma, medtem ko so naročila v nemškem gradbenem sektorju celo upadla. Gradbena aktivnost v poslovni stanovanjski gradnji še nekoliko upada, predvsem zaradi manjših investicij v Nemčiji, medtem ko je rast v tem delu prisotna tako v Italiji kot Franciji. V gradbeno-inženirskih objektih rast ni prisotna, dela se znižujejo že 22 mesecev. K izboljšanju bi vseeno moral prispevati Načrt za okrevanje in odpornost, vendar predvsem v naslednjem letu. Gradbeni sektor ima težave z dobavo gradbenega materiala, pri čemer je to najbolj izrazito pri nemških gradbenih družbah, ki se s takšnimi okoliščinami v zgodovini teh anket sploh še niso soočale

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Proizvajalci v območju evra brez skrbi pri naročilih, s skrbmi pri dobavi materiala
  • Brezposelnost v EU-27 pretežno navzdol, razen v Italiji
  • Cene v območju evra višje predvsem zaradi učinka energentov
Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

Oglejte si tudi novo rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights

Želimo vam koristno branje.

Analitika GZS

Fotogalerija