Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 3. do 9. aprila 2021

9.4.2021 izpod peresa

Od 3. do 9. 4. 2021


Februarski podatki o industrijski proizvodnji in izvozu slabši od pričakovanj

 

En delovni dan manj poslabšal izkupiček v industriji

Februarski podatki o industrijski proizvodnji in blagovnem izvozu so nas nekoliko razočarali. V predelovalnih dejavnostih je bila industrijska proizvodnja medletno nižja za 1,6 %, v prvih dveh mesecih je bila tako nespremenjena (0,1 %). Po 1,8-odstotni rasti v januarju smo pričakovali 2-odstotno rast, ki pa je vsaj po prvi objavi podatkov izostala. Nekoliko bolj podroben vpogled v sektorska gibanja pokaže, da je upadla predvsem proizvodnja v visokotehnološki (-9,4 %) in nizkotehnološki dejavnosti (-1,9 %). V prvi skupini dejavnosti je to posledica nižje proizvodnje v farmacevtski dejavnosti (podatki so sicer zaupni, vendar ta dejavnost predstavlja večji del visokotehnoloških dejavnosti). Pri nizkotehnološki dejavnosti je padec posledica prenosa dela proizvodnje večjega podjetja v usnjarski industriji (za kupce v avtomobilski industriji), delno tudi v proizvodnji oblačil. Visoke (nepričakovane) padce v poslovanju so v februarju beležili v dejavnosti proizvodnje papirja (-15 %), nekovinskih mineralnih izdelkov (-16 %), motornih vozil (-10 %) in drugih vozil in plovil (-11 %). V proizvodnji kemikalij, kemičnih izdelkov, gum in plastičnih mas je bila rast višja (7-9 %), upočasnila pa se je v proizvodnji elektronskih in optičnih izdelkov (3,6 %) ter električnih naprav (4,7 %), kar po naši oceni izvira tudi iz slabše dosegljivosti vhodnih izdelkov (polprevodniki, druge komponente).

Nemški avtomobilisti brez velikih načrtov o novem zaposlovanju

Nemški sestavljavci osebnih vozil in dobavitelji so svoj marčevski poslovni položaj (7,9) ocenili kot precej boljšega kot v februarju (0,4). Stopnja naročil se je povečala, izvozna pričakovanja prav tako, medtem ko so se pričakovanja o prihodnosti nekoliko poslabšala, vendar ostajajo znatno pozitivna. Kljub rasti poslovanja pa naj se zaposlovanje v avtomobilski industriji ne bi povečalo, predvsem zaradi strukturnih sprememb, s katerimi se sooča tudi nemška avtomobilska industrija.

Potreba po skrajšanjem delovnem času v Nemčiji upada. Nemški IFO ocenjuje, da je bilo marca na skrajšanem delovnem času v Nemčiji 2,7 milijona zaposlenih (2,9 milijona v februarju) oz. 8 % vseh. Zmanjšal se je predvsem v industriji (s 494 na 436.000 ljudi oz. na 6,3 % vseh). Kljub znižanju teh potreb v sektorju gostinstva in turizma ta delež v tej dejavnosti ostaja visok (polovica vseh zaposlenih), visok je še v trgovini (16 % vseh v sektorju oz. 718.000).

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Trg dela vse krepkejši
  • Presežna umrljivost februarja celo negativna
  • Marčevske prve registracije vozil hitro navzgor
  • Aktualni podatki o stanju v gospodarstvu v skladu s pričakovanji
  • Februarski podatki o kreditiranju gospodarstva šibki
  • Visok primanjkljaj predvsem posledica izrednih ukrepov
  • Cepilni optimizem na vrhuncu v ZDA
  • Svetovni denarni sklad (IMF) je pričakovano »popravil« napovedi
  • Carinske vojne morda še niso povsem končane
  • Brezposelnost v območju evra stabilna
Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

Oglejte si tudi novo rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights


Fotogalerija