Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 16. do 19. marca 2021

19.3.2021 izpod peresa

Od 13. 3. do 19. 3. 2021


Slab marčevski začetek pri električni energiji, boljši pri tovornem transportu

 

Manjše sproščanje ukrepov se nadaljuje

Število potrjenih primerov okužb se je v zadnjih dneh nekoliko povečalo, podobno velja za število sprejetih v bolnišnico. Kljub temu se število umrlih znižuje, kar je predvsem posledica cepljenj. Ocenjujemo, da je prav zadnja številka ključna za spremembe na področju zajezitvenih ukrepov. Na osnovi teh podatkov ocenjujemo, da obsežnejšega sproščanja na nove dejavnosti ne pričakovati.

Slab marčevski začetek pri električni energiji, boljši pri tovornem transportu

Po februarskem sproščanju zajezitvenih ukrepov, ko je bila poraba električne energije večinoma enaka lanski, je bil v začetku marca zabeležen medletni upad v višini 6 %. Do poglobitve medletnega upada je prišlo tudi v večini naših glavnih trgovinskih partneric. V Avstriji je bil medletni upad približno enak kot na začetku prvega vala epidemije (14 %). Na Hrvaškem, v Franciji in Italiji je bila poraba elektrike medletno manjša za 1, 4 oz. 7 %. V Nemčiji je medletni upad ostal 4-odstoten. Promet tovornih vozil na slovenskih avtocestah je bil v prvem tednu marca za 2 % nižji kot v enakem obdobju lani. Promet domačih vozil je bil medletno podoben, promet tujih vozil pa za 3 % manjši.

Po podatkih o davčnem potrjevanju računov (FURS) se je medletni upad prometa konec februarja in v začetku marca nadalje zmanjšal. Odprava omejitev pri poslovanju prodajaln in prehodih občinskih meja je vplivala predvsem na izboljšanje prometa v dejavnosti trgovine na drobno. V tem obdobju se je zmanjšal tudi upad pri večini odprtih športnih in osebnih storitev, ob dodatnih pojasnilih glede možnosti poslovanja s pravnimi osebami se je zmanjšal tudi upad pri strežbi jedi in pijač. Po medletni rasti v drugi polovici februarja je bil promet v prvem tednu marca znova medletno manjši v trgovini z motornimi vozili in trgovini na debelo. Za lansko ravnjo še naprej najbolj zaostaja promet v dejavnostih, povezanih s turizmom (igre na srečo, potovalne agencije, nastanitvene storitve), ki večinoma ostajajo zaprte (vir: UMAR). Število registrirano brezposelnih se še naprej zvezno znižuje. Do 17. 3. je upadlo na 84.200 (88.000 v februarju).

Več v prilogi za naročnike.

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Marčevski indikatorji v območju evra navzgor
  • Tako januarski izvoz kot saldo storitev precej pod našimi pričakovanji
  • Rast uvoza iz slovenskih proizvodnih lokacij v tujini
  • Neto dolg do tujine pozitiven le pri državi
  • Januarski padec delovno aktivnih visok, a pričakovan
  • Rast plač še vedno pretežno osredotočena na javni sektor
  • Padci pri potnikih v skupinskem prometu v januarju visok
  • Gradbeni bum pri stanovanjski gradnji
  • FED ohranja politiko ugodnega financiranja
Več si preberite v prilogi

Oglejte si tudi novo rubriko v angleškem jeziku.

Weekly Economic Highlights


Fotogalerija