Arhiv: Optimistično v 2021

Obeti za prihodnje leto se zaradi pričakovanega cepiva izboljšujejo.

Poslovanje gospodarstva v 2021 bo v prvi meri odvisno od obvladovanja pandemije covida-19 oziroma dinamike zajezitvenih ukrepov. Ker pričakujemo, da bo spomladi 2021 epidemija obvladovana, predvsem z vidika množičnega cepljenja, ocenjujemo, da se bo potreba po zajezitvenih ukrepih bistveno zmanjšala. Pri tem moramo upoštevati, da je bil padec ekonomske aktivnosti v Sloveniji največji v 2. četrtletju 2020 (13-odstotni padec BDP). Ob predpostavki normalizacije gospodarskih razmer to pomeni 3,3-odstotne točke dodatka k rasti letnega BDP, ki jo ocenjujemo pri 5 %.

Ključni razlogi za bolj optimističen pogled na leto 2021 izvirajo iz relativno večje odpornosti svetovnega gospodarstva na epidemiološki šok, saj so se oblikovali ekonomsko manj škodljivi mehanizmi za obvladovanje pandemije, ki pretežno najbolj omejujejo turizem, vse vrste potniškega prometa (še posebej meddržavnega), množične prireditve različnih vsebin (kongresi, koncerti, srečanja ipd.) in osebne storitve. Na drugi strani je e-trgovina oz. dostava blaga in storitev na dom zaživela, kot tudi vrste aktivnosti, ki povečujejo produktivnost dela (spletne aplikacije za delo) ob nižjih stroških za podjetja. Prav tako so bile pri dejavnostih, ki so bile omejene, izvedene določene prilagoditve poslovnih modelov oziroma so bile pretežno deležne posebnih podpor države, tako z vidika kritja dela stroškov poslovanja ali pa nadomestitve dela prihodkov oz. kasnejšega odplačila obveznosti. 

V osnovnem scenariju ne pričakujemo, da bo pandemija pustila trajnejše posledice svetovnemu turizmu, temveč bo leto 2022 verjetno že leto, ko bo svetovna turistična potrošnja že na nivoju tiste iz leta 2019. Na drugi strani bo večji del industrije normalno povečeval proizvodnjo, saj je bil učinek nedelovanja verig vrednosti omejen pretežno na 2. četrtletje 2020.



skupna priloga


Gospodarski izgledi v državah bivše Jugoslavije

Izbrani članki iz GG plus

(analize, napovedi in nasveti)

 


Fotogalerija