Analitika GZS

Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 30. novembra do 6. decembra 2019

Trgovinske vojne v novi preobleki

V svetu je ocena poznavalcev, da se bodo trgovinske vojne preselile iz carin na druge ukrepe, ki bodo ovirale pošteno tržno igro med večjimi svetovnimi multinacionalkami. Tako kot je Francija napovedala uvedbo digitalnega davka, s katero bo obremenila predvsem ameriška podjetja, je ameriški predsednik v svarilo omenil uvedbo carin na francoske luksuzne izdelke kot tudi umik ameriškega sodelovanja v delovni skupini OECD, ki si prizadeva za poenotenje obdavčitve velikih multinacionalk, še posebej na področju nove ekonomije. Na ravni OECD predlog po zadnjih ocenah vključuje mehanizem za delitev globalnih dobičkov po ključu, ki ga predstavljajo kupci. Do sedaj veljavni principi za proizvodne družbe za storitvene niso povsem primerni. Drug princip, ki ga zagovarjajo ZDA, je uvedba minimalne obdavčitve družb, da bi ti prenehali s prenosom patentov in registriranih blagovnih znamk v davčno prijazna okolja. OECD pri tem navaja, da je že več kot 30 držav uvedlo digitalni davek, odsotnost mednarodnega dogovora pa bi lahko povečal verjetnost trgovinskih in celo davčnih vojn. Napetost med ZDA in EU-28 je visoka tudi na področju prenove svetovne trgovinske ureditve. WTO (svetovna trgovinska organizacija) zaradi odsotnosti potrditve novih sodnikov s strani ZDA ne bo mogla več zagotavljati delovanja pritožbenega sodišča, kar pomeni blokado okoli 45 primerov mednarodnih trgovinskih sporov. Tako se EU pripravlja na bilateralno arbitražo, kar pa sta do sedaj potrdili le Norveška in Kanada. Stanje, kakršno je, ZDA omogoča več proste roke pri oblikovanju lastnih predlogov o spremembah trgovinskih dogovorov s Kitajsko.

Novembrski podatki o globalnem avtomobilskem sektorju boljši

Kar nekaj ključnih indikatorjev globalnih nabavnih menedžerjev se je novembra izboljšalo, kar vliva upanje na izboljšanje trendov do konca leta v globalnem gospodarstvu. V segmentu avtomobilov in sestavnih delov se je proizvodnja povečala prvič po novembru 2018, sektorski PMI pa je porasel na vrednost tik pod 50. Sektorja hrane in pijače in gospodinjskih izdelkov sta se na drugi strani okrepila najhitreje v zadnjih osmih oziroma 17-ih mesecih. Med sektorji, ki so se krčili, sta najbolj izrazito izstopala »surovine in rudniki« ter »papir in gozdarstvo«. Med osmimi največjimi sektorji se je najbolj povečala aktivnost v financah, telekomunikacijah in potrošniških dobrinah.

 

Semafor napovedi
Napoved 1: 90-odstotna verjetnost da FED na decembrskem zasedanju ohrani obrestno mero pri 1,75 % (NOVO).
Napoved 2: 70-odstotna verjetnost da bodo britanski konzervativci dobili večino v parlamentu (NOVO).
Napoved 3: 60-odstotna verjetnost za medletno rast opravljenih gradbenih del v oktobru (oktober 2019/oktober 2018) med 5 in 8 % (NOVO).

 Več v prilogi

 

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.