Iz pod peresa glavnega ekonomista GZS od 20. do 26. julija 2019

Trgovinske vojne imajo posnemovalce

Globalne razprave o trgovinskih vojnah dobivajo številne posnemovalce po vsem svetu. Japonska je tako Južni Koreji omejila izvoz treh vrst kemikalij, ki so ključne pri proizvodnji polprevodnikov in stekel ter vseh drugih elektronskih vezjih. Kupci teh korejskih proizvodov so veliki proizvajalci pametnih telefonov, računalnikov ter električnih naprav, ki se bodo zaradi tega lahko soočili s kasnejšimi dobavami. Japonska stran je ukrep sprejela nekoliko nepričakovano, kar je seveda prispevalo k mednarodni odmevnosti te novice. Med razlogi so navedene možne zlorabe teh kemikalij v vojaške namene. Kosovo še vedno ohranja 100-odstotne carine na uvoženo blago iz Srbije (ter BiH), kar krepi sivo ekonomijo ter zbuja nezadovoljstvo pri večjih uvoznikih srbskih proizvodov. Pred tem ukrepom je letni izvoz blaga Srbija na Kosovo znašal pol milijarde evrov. Kosovski GAP Institut je sicer ocenil, da ta ukrep ni prispeval k povečanju domače proizvodnje na Kosovu, temveč so koristi prešle na Slovenijo, Izrael in Turčijo, ki so zavoljo tega ukrepa precej povečale svoj izvoz na Kosovo. Od uvedbe carin naj bi se izvoz Slovenije na Kosovo povečal za 125 %, Izraela za 660 % in Turčije za 34 %. K otoplitvi odnosov med Kosovom in Srbijo ter BiH naj bi prispevala večja angažiranost Francije in Nemčije, vendar preboj še ni bil dosežen.

Dogodki v naslednjem tednu: v senci zasedanja treh centralnih bank

V ponedeljek, 29. julija, bo japonska centralna banka odločala o morebitnih spremembah pri vodenju monetarne politike. V sredo, 31. julija, ji bo sledil ameriški FED. Isti dan bodo na voljo podatki o cenah v Sloveniji v mesecu juliju, podatki o prihodih in prenočitvah turistov v juniju, junijski prodaji v trgovini na drobno in majskem obsegu poslovanja v storitvenih dejavnostih. Pričakujemo, da se bo v juliju medletna rast cen v Sloveniji okrepila na 1,9 do 2,0 %, predvsem zaradi vztrajne rasti cen storitev. Britanska centralna banka bo zasedala v četrtek, 1. avgusta, ko bo objavljen tudi ameriški proizvodni indeks ISM. V petek, 2. avgusta, bodo znani podatki o gibanju zaslužkov v ZDA. Za Azijo bo najpomembnejša sreda, ko bodo na voljo podatki o proizvodni dejavnosti na Kitajskem (Caixin).

Semafor napovedi

Napoved 1: 80-odstotna verjetnost, da ameriški BDP v 2. četrtletju 2019 poraste med 1,7 in 2,0 % (nespremenjeno).
Napoved 2: 90 (prej: 50)-odstotna verjetnost, da ECB zniža obrestno mero na vloge poslovnih bank s -0,4 % na -0,5 % do konca 2019 (povišana verjetnost).
Napoved 3: 70-odstotna verjetnost za medletno rast cen v juliju 2019 med 1,9 in 2,0 % (NOVO).

Podrobneje v prilogi

 

Fotogalerija