Izpod peresa glavnega ekonomista pri Analitiki GZS

Podatki o slovenski blagovni menjavi in industrijski proizvodnji v februarju so presenetili. Februarski izvoz blaga je bil višji za 12,2 %, uvoz pa za 9 %. Medletna rast je bila v prvih dveh mesecih precej podobna. Izvoz v države EU-28 je porasel za 311 mio EUR (+8,3 %), v druge države pa za 287 mio EUR (+28,2 %). Vrednost industrijske proizvodnje je bila v prvih dveh mesecih leta 2019 višja za 5,2 %, od tega v predelovalnih dejavnostih za 5,8 %, v rudarstvu za 6,7 %. 

Rast cen nepremičnin v EU-28 (ter tudi v območju evra) se je v zadnjem četrtletju presenetljivo nekoliko umirila (+4,2 %). To bo znižalo zaskrbljenost dela ekonomistov, ki nizke obrestne mere vidijo kot sistemsko nevarnost, ki prispeva k napihovanju balona cen nepremičnin (predvsem v večjih urbanih središčih). 

Strošek dela (bruto 2) na delovno uro v Sloveniji je v letu 2018 znašal 18,1 EUR, kar je bilo 2,7 % več kot v 2017. 

Svetovni denarni sklad (IMF) je v analizi opozoril na povezanost visokega javnega dolga v posamezni državi in domačega finančnega sektorja. Trenutno so zavarovalnice večja sistemska nevarnost od bank, saj so prvi akterji veliki imetniki in kupci državnega dolga. 


Več informacij je na povezavi

Fotogalerija