Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 16.-22. feb. 2019

Še vedno rast zaposlovanja, a le v storitvah

V območju evra se je optimizem v storitvenem delu gospodarstva nekoliko okrepil, medtem ko je v industriji prvič po petih letih in pol upadel pod vrednost 50, kar pomeni krčenje industrijske proizvodnje. Zaposlenost se kljub temu še povečuje, predvsem v storitvenem delu gospodarstva, medtem ko v proizvodnji ostaja nespremenjena.

Svet v nižjih obratih predvsem zaradi strahu

Svetovni kazalnik gospodarske klime nemškega inštituta IFO je pokazal, da se je gospodarsko razpoloženje v 1. četrtletju 2019 najbolj izrazito poslabšalo v razvitih gospodarstvih: v EU ter tudi v ZDA. Ohladitev je zajela tudi bližnji vzhod in severno Afriko, medtem ko je razpoloženje v drugih državah v razvoju ostalo nespremenjeno.

Ameriško ministrstvo za gospodarstvo s poročilom v svetovno javnost

V javnost je prišlo ameriško poročilo o možnih korakih ameriškega predsednika pri uvedbi ukrepov, naperjenih proti evropskim proizvajalcem vozil. Omenjajo se uvedba 25 do 30-odstotnih carin, usmerjene carine na določen tip proizvodov ali nižje carine v povezavi s subvencijami za ameriške proizvajalce vozil.

Pomembne zakonodajne spremembe v Nemčiji

V Nemčije se najverjetneje obeta sprememba ustave, ki bo zvezni vladi omogočila določeno sofinanciranje javnih storitev in politik, ki so bile do sedaj v strogi pristojnosti dežel.

Več v prilogi

 

Svet v nižjih obratih predvsem zaradi strahu


Fotogalerija