Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 25. jan. 2019

Območje evra brez rasti, obdobje poceni denarja morda daljše

Kompozitni indeks PMI, ki je bil objavljen 24. januarja, optimistom ni prinesel olajšanja. Vrednost indikatorja je bila na pet-in pol letnem dnu, kar pomeni stagnacijo gospodarstva, in sicer tako storitvenega dela kot industrije. Ocena je bila narejena na podlagi izvedene ankete med evropskimi nabavniki med 11. in 23. januarjem. Stanje novih naročil se je skrčilo še četrti zaporedni mesec. 

Slovenski potrošniki dobro razpoloženi

V času pisanje tega prispevka še ne razpolagamo (objava: 25. januar) s podatki o gospodarski klimi v Sloveniji, vendar ne pričakujemo znatnega ohlajanja, - z izjemo nekoliko slabšega razpoloženja v industriji. Optimizem slovenskih potrošnikov se po oktobru 2018 ponovno krepi, vendar je bil nekoliko pod nivoji z januarja 2018, ko je dosegel rekordno vrednost. 

Nemška energetska razprava postaja vse bolj aktualna

V Nemčiji naj bi bil v kratkem predstavljeno poročilo komisije za premog, ki naj bi oblikovala datum zaprtja termoelektrarn na lignit in rjavi premog. Domača industrija temu nasprotje, saj se boji dodatnega višanje cen električne energije in s tem znižanja konkurenčnosti. 

 

Več si preberite v prilogi.

Fotogalerija