Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 12. do 18. oktobra 2019

Nemška strojegradnja s slabim izkupičkom predvsem izven evropskih trgov
Nemški indeks ZEW se je oktobra nekoliko znižal glede na predhodni mesec (-25,3), kar je bilo na zgornji meji našega intervala pričakovanj (med -25 in -30). Avgustovska industrijska proizvodnja je bila v Nemčiji medletno nižja za 4 %, izvoz podobno (-3,9 %). Pri strojegradnji je bil promet medletno nižji za 3,4 %, od tega je bil na domačem trgu nižji za 2,7 %, v na tujih trgih pa za 3,9 %. V države EU je bil izvoz medletno višji (+2,1 %), medtem ko je v drugih državah upadel kar za 7,1 %. 60 % podjetij v nemški strojegradnji pričakuje, da se bodo razmere v naslednje pol leta še poslabšale. V območju evra je bil pesimizem podoben kot v Nemčiji, pričakovanja so se poslabšala tudi v ZDA in na Japonskem. Že sedmo zaporedno četrtletje so se ocene gospodarske rasti pri nemških finančnikih znižale.

Ameriški dvig carin na turško jeklo z majhnim pomenom
Dvig ameriških carin na jeklo s 25 % na 50 % proti Turčiji napoveduje nadaljevanje cenovne bitke na področju kovin v Evropi. Sektor kovin se sooča tako z azijsko kot turško konkurenco. Vseeno učinek ne bo zelo velik, saj je Turčija v prvih osmih mesecih v ZDA izvozila le še za 120 mio USD jekla in jeklenih izdelkov.

Dinamika gradbenih dovoljenj precej pod pričakovanji
Septembra je bilo v Sloveniji izdanih skoraj za 600 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je bilo medletno za 14 % več, vendar z nižjo površino (-17,7 %). Znotraj tega je predvidena gradnja novih 300 stanovanj, kar je bilo za 7,8 % več, vendar merjeno po površini, za 10 % manj. Ti podatki so presenetljivo šibki in bodo verjetno vplivali na višjo rast cen tako stanovanjskih kot tudi poslovnih prostorov.

Dogodki v tekočem tednu: četrtkovo zasedanje ECB in petkova poplava objav v Sloveniji
V sredo, 23. 10., bo objavljeno oktobrsko mnenje potrošnikov v Sloveniji. V četrtek, 24. 10., bo ECB odločala o morebitni spremembi pri vodenju monetarne politike, pri čemer vsaj na tem zasedanju ne pričakujemo sprememb pri obrestnih merah. Objavljen bo tudi nemški indikator nabavnih menedžerjev v industriji (Markit) ter kompozitni (industrija in storitve) indikator območja evra. Prav tako bo naveden dan razkrita dinamika večjih kapitalskih naročil v ZDA. V petek, 25. 10., bo oktobrski podatek o gospodarski klimi pokazal, do katere mere se dinamika na ravni nacionalnega gospodarstva še slabša. Objavljeni bodo tudi podatki o avgustovski prodaji v storitvenih dejavnostih in septembrski dinamiki v trgovini na drobno.

Semafor napovedi
Napoved 1: 90-odstotna verjetnost, da ECB na oktobrskem zasedanju ne bo spremenila obrestnih mer (0-odstotna centralna in -0,5-odstotna obrestna mera za deponiranje sredstev pri ECB) (NOVO).
Napoved 2: 70-odstotna verjetnost vrednosti slovenske gospodarske klime med 2 in 4 odstotne točke (september: 4,8) (NOVO).
Napoved 3: 80-odstotna verjetnost, da se bo nemški indeks nabavnih menedžerjev v industriji (Markit) v oktobru nekoliko povečal iz septembrske rekordno nizke vrednosti (NOVO).

 Več in podrobneje v prilogi.
 

Fotogalerija