Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 13. do 19. julija 2019

Svetovna trgovinska organizacija razsodila v prid Kitajske

 Svetovna trgovinska organizacija (STO) je odločila, da Kitajska ni izvajala dumpinga na ameriškem trgu zaradi prodaje svojih solarnih panelov, vetrnic in jeklenih cilindrov. To naj bi Kitajski omogočilo tudi pravno podlago za uvedbo lastnih sankcij napram ZDA, v kolikor se te ovire ne umaknejo. Konec junija je sicer podoben spor z ZDA dobila tudi Indija. STO sicer v obrazložitvi navaja, da je bila ameriška utemeljitev šibka ter podprta s premalo dokazi. Carine na te izdelke so bile sicer uvedene leta 2012, še za časa Obamove administracije. ZDA blokirajo tudi proces imenovanja novih članov izvršnega razsodišča STO. Ta organ ima 7 članov, vendar potrebuje najmanj 3 člane za odločitev, od 11. decembra 2019 pa bi lahko imeli le še enega. Malo je verjetno, da bo Kitajska nadaljevala s tem sporom, saj je hitro dobila opozorilo, da ne kupuje dovolj hitro ameriških kmetijskih proizvodov ter bi lahko ponovno bila deležna uvedbe carin na 325 milijard dolarjev izvoženega blaga v ZDA.

Prodaja osebnih vozil v Evropi se še vedno znižuje, Nemci bijejo plat zvona

Prodaja osebnih vozil v Evropi se je v prvem polletju znižala za 3,1 %, pri čemer je največje padce v prodaji zabeležil koncern Fiat-Chrysler (-10 %), ki sta mu sledila Ford in skupina Volkswagen. Družba Ford naj bi zmanjšala število zaposlenih v Evropi za 12.000 (skupaj ima v Evropi 51.000 zaposlenih), veliko avtomobilskih tovarn v Evropi pa je tudi že uvedlo skrajšani delovni čas. Proti našim pričakovanjem je indikator ZEW (Zentrums für Europäische Wirtschaftsforschung) za Nemčijo še upadel glede na predhodni mesec, in sicer na vrednost -24,5, kar je precej manj od dolgoletnega povprečja (+22) in najslabše po avgustu 2012. Tudi kazalnik tekočih ekonomskih gibanj se je poslabšal, in sicer za 9 bazičnih točk na -1, kar je bilo najslabše po juniju 2010. Še leto nazaj je kazalnik tekočih gibanj znašal visokih 72 točkah. Kazalnik je sicer bil zgodovinsko gledano vedno zelo volatilen, zato je težko oceniti, če se bodo negativna gibanja nadaljevala v prihodnjih mesecih.

Semafor napovedi
Napoved 1: 80-odstotna verjetnost, da ameriški BDP v 2. četrtletju 2019 poraste med 1,7 in 2,0 % (NOVO).
Napoved 2: 50-odstotna verjetnost, da ECB zniža obrestno mero na vloge poslovnih bank s -0,4 % na -0,5 % do konca 2019 (nespremenjeno).Napoved 3: 70-odstotna (dvig za 10 odstotnih točk) verjetnost za uvedbo ameriških sankcij na določene evropske proizvode do avgusta 2019 (nespremenjeno).

 Izpostavljamo tudi:

  • Presežek pri storitvah večji, pri blagu nižji
  • Japonci v pričakovanju olimpijskih iger
  • Nevaren turško-ciprski spor
  • Dogodki v naslednjem tednu: gospodarska klima v Sloveniji

Podrobneje v prilogi

Fotogalerija