Ali naj začnemo prodajati na tveganem trgu?

Izziv za poslovodstvo: »V naši družbi se lotevamo vstopa na nov trg zelo strateško, zato smo izkoristili več informacijskih kanalov, kot so gospodarska diplomacija, dogodkI mreženja Centra za mednarodno poslovanje pri GZS in obiski pomembnih sejmov.«

Kaj bi bolj prispevalo k višji rasti BDP?

Predlog davčne reforme GZS in Zbornice davčnih svetovalcev Slovenije (ZDSS) je usmerjen h krepitvi zaposlovanja v zasebnem sektorju, saj je BDP od predkrizne ravni nižji za štiri odstotke, število delovnih mest pa je nižje kar za osem odstotkov.

Višja potrošnja bo krepila storitveni sektor

Višja potrošnja bo krepila storitveni sektor

V letošnjem letu lahko v analitiki GZS pričakujemo 2-odstotno gospodarsko rast, v 2017 nekoliko višjo, ki jo bodo v vse večji meri poganjale storitvene dejavnosti. Te bodo rasle hitreje zaradi višjega trošenja gospodinjstev, tudi na račun manjšega varčevanje in večjega zadolževanja.

GZS: Dve ključni opozorili Evropske komisije

Aktualna spomladanska napoved Evropske komisije je relativno konservativna, vendar prinaša pomembni opozorili državi ter izvoznikom. Prvo je, da denar ne bo večno poceni ter da naj država izkoristi čas za znižanje javnega dolga. Kot drugo svari naše izvoznike pred šibkejšimi izvoznimi obeti na naših ključnih trgih.

Industrija preseneča, trgovina doživlja razcvet

Industrija preseneča, trgovina doživlja razcvet

Z višjo potrošnjo v storitvenih dejavnostih se vloga le-teh v gospodarski rasti povečuje, kljub velikim pritiskom na cene storitev.

Pričakovanja ostajajo visoko

Pričakovanja ostajajo visoko

Pozitivni obeti iz lanskega leta ostajajo ohranjeni, na osnovi ankete ekonomskega okolja in analiza anketnega vprašalnika. Pričakovanja o rasti na izvoznih trgih bodo gonilo rasti EBITDA, neto dobička, investicij in zaposlenih. Izpostavljamo: - Pričakovanja ostajajo visoka - Obeti na tujih trgih dobri - Dobiček navzgor, predvsem pri velikih - Večja rast investicij MSP-jev - Administrativne ovire znova številka 1

Padec optimizma v razvitih državah

Padec optimizma v razvitih državah

O padcu optimizma v razvitih državah si lahko preberete v novih Tekočih ekonomskih gibanjih, april 2016. Optimizem vodstvenih kadrov o globalni ekonomiji v 2016 se je znižal, medtem ko so ugodna pričakovanja za svoje družbe ohranili. Pozitivni pogledi managerjev v razvitih državah so se precej bolj znižali kot pri tistih v državah v razvoju, po ravni optimizma pa so si podobni.

Ohlajanje svetovnega gospodarstva spreminja pravila igre.

Ohlajanje svetovnega gospodarstva spreminja pravila igre.

Analize, napovedi in nasveti v novi reviji Glas gospodarstva plus, april 2016. Revija Glas gospodarstva plus je naslednica revije Konjunkturna gibanja, z vsebinsko in oblikovno nadgradnjo. Ohlajanje svetovnega gospodarstva spreminja pravila igre. Poslabšanje razmer v svetovnem gospodarstvu napoveduje zahtevnejše čase za slovenske izvoznike. Pesimizem odraža tudi napoved OECD, ki državam svetuje povečanje javnih investicij.

 Anketa Gospodarska pričakovanja 2016-2017

Anketa Gospodarska pričakovanja 2016-2017

Vabimo vas, da sodelujete v kratki anketi. S sodelovanjem pri anketi GOSPODARSKA PRIČAKOVANJA 2016-2017 boste pridobili poročilo o pričakovanih trendih v slovenskem gospodarstvu, vaši dejavnosti in regiji.

Negotove napovedi ogrožajo rast.

Negotove napovedi ogrožajo rast.

Negotove napovedi ogrožajo rast. Nestabilnost finančnih trgov, geopolitična razhajanja, možen izstop Združenega kraljestva iz EU, bremena visoke javne in zasebne zadolžitve, ki zmanjšuje potencial za rast, upad cen nafte in surovin, ki nakazujejo na šibko povpraševanje, prestavljajo največja globalna tveganja in povečujejo ranljivost gospodarstev. Kljub 2,9-odstotni globalni gospodarski rasti v letu 2015, so pričakovanja za leto 2016 še precej bolj negotova.