Britanska neznanka

Britanska neznanka

V državi, kjer so ob 5-odstotni brezposelnosti zmagali populistični argumenti, ki so svarili pred pretiranem priseljevanjem in izkoriščanjem socialnih ugodnosti, je bil izid popolno presenečenje.

Kitajska zgolj lažni preplah?

Kitajska zgolj lažni preplah?

Storitveni sektor danes predstavlja že več kot polovico ustvarjene dodane vrednosti na Kitajskem, zaradi česar lahko sklepamo, da bo rast kitajskega gospodarstva v prihodnje nižja, kot smo jo bili vajini v preteklosti, vsekakor pa bo bolj kakovostna.

Višja potrošnja bo krepila storitveni sektor

Višja potrošnja bo krepila storitveni sektor

V letošnjem letu lahko v analitiki GZS pričakujemo 2-odstotno gospodarsko rast, v 2017 nekoliko višjo, ki jo bodo v vse večji meri poganjale storitvene dejavnosti. Te bodo rasle hitreje zaradi višjega trošenja gospodinjstev, tudi na račun manjšega varčevanje in večjega zadolževanja.

Pričakovanja ostajajo visoko

Pričakovanja ostajajo visoko

Pozitivni obeti iz lanskega leta ostajajo ohranjeni, na osnovi ankete ekonomskega okolja in analiza anketnega vprašalnika. Pričakovanja o rasti na izvoznih trgih bodo gonilo rasti EBITDA, neto dobička, investicij in zaposlenih. Izpostavljamo: - Pričakovanja ostajajo visoka - Obeti na tujih trgih dobri - Dobiček navzgor, predvsem pri velikih - Večja rast investicij MSP-jev - Administrativne ovire znova številka 1

Padec optimizma v razvitih državah

Padec optimizma v razvitih državah

O padcu optimizma v razvitih državah si lahko preberete v novih Tekočih ekonomskih gibanjih, april 2016. Optimizem vodstvenih kadrov o globalni ekonomiji v 2016 se je znižal, medtem ko so ugodna pričakovanja za svoje družbe ohranili. Pozitivni pogledi managerjev v razvitih državah so se precej bolj znižali kot pri tistih v državah v razvoju, po ravni optimizma pa so si podobni.

Ohlajanje svetovnega gospodarstva spreminja pravila igre.

Ohlajanje svetovnega gospodarstva spreminja pravila igre.

Analize, napovedi in nasveti v novi reviji Glas gospodarstva plus, april 2016. Revija Glas gospodarstva plus je naslednica revije Konjunkturna gibanja, z vsebinsko in oblikovno nadgradnjo. Ohlajanje svetovnega gospodarstva spreminja pravila igre. Poslabšanje razmer v svetovnem gospodarstvu napoveduje zahtevnejše čase za slovenske izvoznike. Pesimizem odraža tudi napoved OECD, ki državam svetuje povečanje javnih investicij.

 Anketa Gospodarska pričakovanja 2016-2017

Anketa Gospodarska pričakovanja 2016-2017

Vabimo vas, da sodelujete v kratki anketi. S sodelovanjem pri anketi GOSPODARSKA PRIČAKOVANJA 2016-2017 boste pridobili poročilo o pričakovanih trendih v slovenskem gospodarstvu, vaši dejavnosti in regiji.

Negotove napovedi ogrožajo rast.

Negotove napovedi ogrožajo rast.

Negotove napovedi ogrožajo rast. Nestabilnost finančnih trgov, geopolitična razhajanja, možen izstop Združenega kraljestva iz EU, bremena visoke javne in zasebne zadolžitve, ki zmanjšuje potencial za rast, upad cen nafte in surovin, ki nakazujejo na šibko povpraševanje, prestavljajo največja globalna tveganja in povečujejo ranljivost gospodarstev. Kljub 2,9-odstotni globalni gospodarski rasti v letu 2015, so pričakovanja za leto 2016 še precej bolj negotova.

Borzni pretresi, nafta in Kitajska

Borzni pretresi, nafta in Kitajska

SO FINANČNI TRGI ZNANILCI NOVE KRIZE ALI LAŽNI PREROK? Začetek leta so zaznamovali padci na finančnih trgih in močno znižanje cen nafte, vendar je v zadnjih dneh prišlo do stabilizacije cen ter ponovnega višanja cen vrednostnih papirjev. Cena nafte Brent se je v drugi polovici januarja dvignila za več kot desetino od najnižje ravni zabeležene v istem mesecu. Razlogi za povečano volatilnost na finančnih trgih v začetku leta velja iskati predvsem v zniževanju gospodarske rasti Kitajske, nizkih cenah surovin, močnejšemu dolarju ter političnih napetostih v nekaterih regijah. Na drugi strani ne smemo pozabiti, da so finančni trgi občutljivi tudi na ceno denarja, ki jo oblikuje politika centralnih bank.

2015 nad pričakovanji

2015 nad pričakovanji

Leto 2015 zaključujemo optimistično. Zadovoljni smo lahko tako nad rezultati kot nad obeti. Za Slovenijo je ključno, da je prek uspeha izvoznikov zaustavila negativne trende na trgu dela, ter s tem povrnila potrošnikom del optimizma. Ti so za zdaj še neizkoriščen potencial, ki naj bi v 2016 prinesel nasmeške tudi družbam, ki so storitveno usmerjene na domač trg.
Izpostavljamo:
- Okrepljena menjava z Nemčijo, nižja z Rusijo
- Evro še izgublja
- Najvišja rast plač v sektorju države
- Počasen upad brezposelnih
- Višja proizvodnja ob ustvarjenih zalogah surovin
- Več nakupov težjih tovornjakov