Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 20. do 26. november 2021

26.11.2021 izpod peresa

Od 20. do 26. 11. 2021

 

Gospodarsko razpoloženje v novembru še kljubuje slabi epidemiološki sliki

 

Gospodarska klima po mesecih padanja rahlo navzgor

Kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (+2 o. t. glede na oktober) in trgovini na drobno (+7 o. t.) v Sloveniji sta se v novembru zvišala, v gradbeništvu (-1 o. t.) in storitvah (-1 o. t.) pa znižala. Vrednost kazalnika gospodarske klime je tako bila novembra za 0,8 odstotne točke višja kot oktobra, kar je bolje od naših pričakovanj (pričakovali smo padec v višini 1,7 o. t.). Višja je bila tudi od dolgoletnega povprečja (za 4,4 odstotne točke).

Kljub rasti zaupanja v predelovalnih dejavnostih se je kazalnik proizvodnje poslabšal za 3 o. t., medtem ko so se ostali kazalniki pretežno izboljšali.

 

Kazalnik zaupanja v trgovini na drobno je bil v novembru – po nekaj mesecih padanja – spet višji kot v predhodnem mesecu, in sicer za 7 odstotnih točk. Glede na oktober se je izboljšala večina kazalnikov. Izjemi sta bila dva: pričakovano zaposlovanje in pričakovane prodajne cene. Kazalnik obsega zalog pa se je najizraziteje izboljšal (za 13 odstotnih točk).

 

Zaupanje v gradbeništvu je nekoliko upadlo predvsem zaradi kazalnika skupnih naročil, ki je bil za 3 odstotne točke nižji kot v predhodnem mesecu. Kljub temu je bila vrednost kazalnika višja od dolgoletnega povprečja za 33 odstotnih točk. Izrazito se je zvišal kazalnik dviga pričakovanih cen, in sicer za 12 odstotnih točk.

Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih je bil kljub padcu za 1 odstotno točko od dolgoletnega povprečja višji za 5 odstotnih točk. Izboljšala sta se le kazalnika pričakovanih prodajnih cen in poslovnega položaja. Trend naraščanja teh dveh kazalnikov se tako nadaljuje (prvi narašča od aprila 2021, drugi od začetka tega leta).

Kazalnik zaupanja potrošnikov je bil v novembru za 2 odstotni točki nižji kot oktobra (peti zaporedni mesec), kar smo (-5 odstotnih točk) glede na visoko povezanost tega indikatorja z dinamiko aktualnega vala epidemije covida-19 pričakovali. Upad vrednosti kazalnika zaupanja potrošnikov na mesečni ravni so povzročila predvsem bolj pesimistična pričakovanja potrošnikov glede gospodarskega stanja v državi (za 9 odstotnih točk), nekoliko pa tudi njihovo nižje pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 1 odstotno točko). Rahlo bolj optimistična kot v mesecu prej so bila njihova pričakovanja glede večjih nakupov (za 1 odstotno točko). Kazalnik mnenja potrošnikov glede trenutnega finančnega stanja v gospodinjstvu je ohranil vrednost iz predhodnega meseca. Glede gibanja prihodnjih cen se je le nekoliko znižal delež potrošnikov, ki pričakujejo hitrejšo rast cen, in sicer s 50 % na 48 %. Za 2 odstotni točki se je na drugi strani povečal delež tistih, ki pričakujejo naraščanje cen po nižji stopnji. 

 

Svetovni ladijski promet v novembru malo bolj tekoč

Novembrska vrednost indikatorja mednarodne trgovine, ki ga izračunava IFW Kiel, kaže, da se zamude v mednarodnem ladijskem prometu nekoliko umirjajo, vendar še ni pričakovati znatnega izboljšanja v prihodnjih mesecih. Vrednost svetovne trgovinske menjave naj bi se novembra povečala za 0,2 % glede na oktober, predvsem pa naj bi bila močna rast izvoza Kitajske (+2,9 %) in EU (+1,5 %), medtem ko naj bi padec proizvodnje vozil za Nemčijo vplival na agregatno simbolično rast izvoza (+0,1 %).

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Za investicije ključni tehnični dejavniki, sledi rast povpraševanja
  • Novembrski optimizem v območju evra nekoliko presenetil
  • Povečevanje zalog izdelkov v ZDA podobno prisotno kot v Evropi
  • Presenetljiv optimizem na Japonskem
  • Domači turisti poskrbeli za rekorden turistični oktober
  • Slabša vodnatost rek in napaka v TEŠ ključna pri padcu proizvodnje električne energije v oktobru
  • Septembrska plača pričakovano nižja od avgustovske
  • Dogodki v prihodnjem tednu: prva ocena slovenskega BDP v 3. četrtletju 2021
Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

 

Oglejte si tudi novo rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights


Fotogalerija