Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 16. teden 2024

22.4.2024_Izpod peresa

16.  teden 2024

 

Februar nakazuje na preobrat v pretovoru blaga

 

Razmere v Rdečem morju so vplivale, da se je pretovor enot (709 tisoč) v pristaniški dejavnosti v Sloveniji v zadnjih šestih mesecih (med septembrom 2023 in februarjem 2024) znižal na najnižjo vrednost po decembru 2022. Kljub temu je bila po visokem decembrskem (-11 %) in januarskem padcu (-35 %), medletna februarska rast pozitivna (+4,4 %). K februarski medletni rasti pretovorjenih enot je prispeval večji pretovor motornih vozil (+12,5 %), medtem ko je bilo število pretovorjenih velikih kontejnerjev za 7 % nižje. Izraženo v tonah (+1,4 %) je bil februarja medletno nižji predvsem pretovor suhih razsutih tovorov (rude, premog in kmetijski pridelki), in sicer za 19 %, medtem ko je bil pretovor naftnih derivatov za 30 % višji, vozil za 15 % in drugega generalnega tovora (jekleni izdelki in gozdarski proizvodi izstopajo) za 31 %. Pretovorjena teža velikih kontejnerjev je bila nižja za 2 %.  

 

Luka Koper februarja nadoknadila del padca iz predhodnih dveh mesecih

Februarski obseg pristaniškega pretovora (v tonah) je bil medletno za odstotek in pol višji, s čimer se je po precejšnjem padcu v decembru (za desetino) in januarju (za šestino) vendarle zgodil manjši odboj, kar nakazuje na prihod ladij z zamikom po začetni krizi v Rdečem morju in posledični prilagoditvi na daljšo plovno pot okoli Afrike. Ponovna rast je po decembrskem (za desetino) in januarskem (za tretjino) padcu bila zaznana prav tako pri številu pretovorjenih enot, kjer je bil pretovor večji za 4,4 %. Nadaljujejo se ugodni trendi na področju letališkega potniškega prometa, kjer je bila zabeležena tretjinska rast števila potnikov, kar pripisujemo visoki naklonjenosti domačih potrošnikov po potrošnji turističnih storitev v tujini in dodatnim letalskim povezavam.

 

V mestnem javnem prevozu je bilo v prvih dveh mesecih prepeljanih za 6,7 % več potnikov. Število registracij motornih vozil je bilo v tem obdobju za 14 % višje, k čemur je ob desetinski rasti prodaje novih motornih vozil prispevala tudi 14,4-odstotna rast uvoza rabljenih vozil. V železniškem prometu je bilo prepeljanih za 6,3 % več potnikov, ki so opravili za petino več potniških kilometrov. Vir: Statistični urad RS

 

Marčevski odboj v gradbeništvu EU-27

Vrednost opravljenih del v gradbeništvu v EU-27 se je februarja 2024 na mesečni ravni po januarskem padcu (-1,2 %) pričakovano povečala (+1,8 %). Omenjeno pripisujemo predvsem rasti v gradnji inženirskih objektov (+3,6 %) in stavbni gradnji (+3,4 %) ter v manjši meri rasti specializiranih gradbenih del (+1,3 %).

 

V obdobju enega leta (glede na februar 2023) je bila vrednost gradbenih del za 13 % nižja na Nizozemskem, za 7 % na Finskem, 6 % v Avstriji in 5,5 % na Poljskem. 8,3-odstotna rast je bila prisotna v Španiji in 4,4-odstotna na Portugalskem. V Nemčiji je prišlo do 2-odstotne rasti, do katere je prišlo po petih zaporednih mesečnih padcih in je bila najvišja v zadnjih dveh letih. V Franciji se je padec še poglobil (-4 %) in bil celo največji po decembru 2020. V Sloveniji je po januarskem padcu (-6,4 %), ki je bil prvi padec po decembru 2021, februarja sledila rast (+1 %). Vir: Eurostat

 

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • SLOVENIJA: V gradbeništvu in proizvodnji kovinskih izdelkov najvišja rast zaposlenosti

  • Februarja so gradbeni stroji ponovno bolj zabrneli

  • V 1. četrtletju za šestino manj izdanih gradbenih dovoljenj za stavbe

  • Na oddelku proizvodnje kovinskih izdelkov večje potrebe po zaposlenih

  • Cene industrijskih proizvodov v marcu podobne kot v februarju

  • EVROPA: Druga zaporedna mesečna rast industrijske proizvodnje v Nemčiji

  • Na mesečni ravni umirjena rast industrijske proizvodnje

  • Presežek pri menjavi strojev in vozil največji po marcu 2018

  • SVET: V drugem največjem svetovnem gospodarstvu v 1. četrtletju robustna rast industrijske proizvodnje

  • Ameriški potrošnik v odlični kondiciji

  • Rast BDP na Kitajskem nad pričakovanji

  • Dogodki v tekočem tednu: proizvodnja in poraba električne energije v Sloveniji v 1. četrtletju 2024

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

1.      Zaposlovanje tujcev

2.      Pomanjkanje zaposlenih

3.      Cene naftnih derivatov

4.      Geopolitična tveganja v Ukrajini

5.      Obrestne mere (Euribor)

6.      Zamude v prekooceanskem prevozu

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS?  📰

Želim se naročiti

 


Fotogalerija