Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 15. teden 2024

15.4.2024_Izpod peresa

15.  teden 2024

 

Proizvodnja zdravil nareka tempo industrijski proizvodnji

 

Podatki o industrijski proizvodnji v Sloveniji so precej nezanesljivi, vseeno pa kažejo, da se je predvsem okrepila proizvodnja izdelkov za široko porabo, ki se je okrepila v povprečju za 2,8 % na mesec v zadnjih treh znanih mesecih (december 2023-februar 2024). Sem spada proizvodnja farmacevtskih izdelkov, ki ima na to rast največji vpliv. Tudi v industriji materialov je rast prisotna, še posebej v papirni in kovinski industriji, pri nekovinskih mineralnih izdelkih (sem spadajo proizvodnja stekla, gradbenega materiala) pa so padci še prisotni. Proizvodnja izdelkov za investicije (industrijski stroji in oprema) se proti pričakovanjem pomembno še ni okrepila.

 

Kljub šibki porabi energentov rast industrijske proizvodnje

Skupna vrednost industrijske proizvodnje je bila februarja v Sloveniji po prvi oceni za 3,3 % večja kot v januarju (sezonsko prilagojeni podatki), kar predstavlja drugo zaporedno mesečno rast. Januarska rast je bila sicer nekoliko popravljena navzgor – s 7,0 % na 7,4 %. Podatki so sicer še začasni in bodo ob relativno visokih revizijah preteklih podatkov potrebovali potrditev v naslednjih mesecih. V primerjavi z našo oceno o 0,5-odstotnem padcu, ki je izhajala iz manjše porabe električne energije v predelovalnih dejavnostih (-1,0 %) in manjše porabe zemeljskega plina (-3 %), je objava pozitivno presenečenje. Prav tako je bila zaznana ponovna rast proizvodnje na letni ravni (glede na februar 2023: +2,4 %).

 

V predelovalnih dejavnostih se je februarski obseg industrijske proizvodnje na mesečni ravni povečal za 2,6 %, pri čemer je bila navzgor revidirana januarska rast (+8,7 %; prva ocena: +2,8 %). Po 12-ih mesecih je bila ponovno zaznana rast na letni ravni (+3 %), ki pa je v prvih dveh mesecih leta ostala pri skromnega pol odstotka, kar nakazuje na počasno okrevanje, za potrditev katerega bo potrebno počakati na četrtletne marčevske podatke.

 

Po januarskem padcu industrijske proizvodnje v rudarstvu (-2,7 %) in oskrbi z električno energijo, plinom in paro (za četrtino), je v februarju sledil porast proizvodnje (+8 %; +6,6 %), ki je prispeval k rasti skupne proizvodnje.

 

Več v prilogi.

 

Primanjkljaj na tekočem računu s Kitajsko najmanjši v zadnjih dveh letih in pol

V 4. četrtletju 2023 je bil tekoči račun plačilne bilance EU-27 (desezonirani in koledarju prilagojeni podatki) v presežku (108 mrd EUR), ki je bil najvišji po 1. četrtletju 2021. Glede na predhodno četrtletje (86 mrd EUR) je porasel za četrtino. K temu je prispeval zlasti večji presežek pri menjavi storitev (iz 24 mrd EUR na 62 mrd EUR), medtem ko se je presežek pri menjavi blaga nekoliko zmanjšal (iz 76 mrd EUR na 64 mrd EUR). Prav tako se je zmanjšal presežek pri primarnih dohodkih (iz 9 mrd EUR na 5), primanjkljaj pri sekundarnih dohodkih pa je ostal nespremenjen (23 mrd EUR). Presežek na tekočem računu je dosegel 2,5 % BDP v zadnjem lanskem četrtletju, s čimer je bil pozitiven v vseh četrtletjih 2023 in najvišje po 2. četrtletju 2021, kar pripisujemo visokem padcu vrednosti uvoženih energentov, delno tudi surovin.

 

Več in podrobneje v prilogi.

 

Potrošniki v ZDA ponovno pričakujejo nekoliko višjo rast cen

Indeks zaupanje potrošnikov v ZDA je v aprilu upadel (-2 o. t.), vendar je ostal medletno visoko (za petino višje). V prvih 4-ih mesecih leta je tako indeks ostal ob nihanju v ozkem pasu 2,5 odstotnih točk, k čemur je prispevala stabilnost v komponenti indeksa finančnega stanja gospodinjstev, poslovnih razmer in trga dela. V enem letu pričakujejo ameriška gospodinjstva 3,1-odstotno rast cen (2,9 % v marcu), medtem ko v obdobju petih do desetih letih pričakujejo 3-odstotno rast cen (2,8 % v marcu), ki ostajajo nekoliko nad dolgoročnim povprečjem (2,2 % - 2,6 %) in je najvišje v zadnjih 5-ih mesecih, kar je povezano z počasnejšim tempom dezinflacije ter malenkost večjo zaskrbljenostjo potrošnikov glede cenovnih pritiskov ob višjih cenah naftnih derivatov (na 6 mesečnem vrhu). Vir: University of Michigan

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • SLOVENIJA: Proizvodnja v predelovalnih dejavnostih v prvih dveh mesecih višja

  • Poslovna dinamika ostaja ugodna

  • Februarja zgodovinsko najnižja rodnost

  • Tako uvoz kot izvoz v prvih dveh mesecih medletno nižja

  • EVROPA: ECB ohranila raven obrestnih mer nespremenjeno, pričakovanja za junijsko znižanje so se okrepila

  • Umirjanje plačnih pritiskov in rasti prodajnih cen

  • SVET:  Cene ladijskih prevozov nižje, zaostritev razmer na Bližnjem Vzhodu povečuje negotovost

  • V prvi polovici aprila se padci cen ladijskih prevozov nadaljujejo

  • Ponoven strah pred vplivom višjih cen naftnih derivatov na splošno rast cen

  • Potrošniki v ZDA ponovno pričakujejo nekoliko višjo rast cen

  • Ponoven padec cen hrane pojasni nizko rast cen na kitajskem

  • Dogodki v tekočem tednu: prva ocena rasti BDP na Kitajskem v 1. četrtletju 2024

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

1.      Zaposlovanje tujcev

2.      Pomanjkanje zaposlenih

3.      Cene naftnih derivatov

4.      Geopolitična tveganja v Ukrajini

5.      Obrestne mere (Euribor)

6.      Zamude v prekooceanskem prevozu

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS?  📰

Želim se naročiti

 


Fotogalerija