Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 13. teden 2024

2.4.2024_Izpod peresa

13.  teden 2024

 

Rekordno nizka brezposelnost

 

Podatki o anketni brezposelnosti v Sloveniji za mesec februar kažejo, da ni delalo le še okoli 33 tisoč oseb, starih med 15 in 74 let; med temi je bil delež moških (53 %) večji od deleža žensk (47 %). Mesečna stopnja anketne brezposelnosti v Sloveniji je v februarju upadla na 3,1 %, kar je nova najnižja raven v zadnjih 14-ih letih. Število registrirano brezposelnih (49.720) se podobno znižuje in je bilo medletno nižje za okoli 7 %, tradicionalno pa se njihovo število po rasti v januarju znižuje do sredine leta.  

 

Število registrirano brezposelnih v februarju pričakovano nižje

Mesečna stopnja anketne brezposelnosti v Sloveniji je v februarju upadla na 3,1 %, kar je nova najnižja raven v zadnjih 14-ih letih. V obdobju enega leta je bila nižja za 0,5 o. t., pri čemer medletno upada že slaba tri leta. Po anketnih podatkih je tako bilo brezposelnih približno 33 tisoč oseb (za tisoč manj glede na januar) starih med 15 in 74 let, od tega 53 % moških (17 tisoč) in 47 % žensk (15 tisoč). Stopnja anketne brezposelnosti je med moškimi (s 3,1 % na 3,0 %) in ženskami (s 3,4 % na 3,3 %) upadla glede na januar. Ob koncu februarja je bilo po podatkih Zavoda za zaposlovanje registriranih 49,7 tisoč brezposelnih oseb, kar je 3,7-odstotni mesečni padec, ki je sezonsko povsem običajen pojav po januarski rasti. V primerjavi z lanskim januarjem je bilo število brezposelnih nižje za 7 %, pri čemer se bodo medletni padci ob učinku osnove še naprej zniževali, kar pomeni, da bo zelo težko to številko še zniževati v prihodnjih mesecih, ker gre v vse večjim meri tudi za strukturno brezposelnost. Vir: Statistični urad RS, Zavod RS za zaposlovanje

 

V 1. četrtletju zgolj minimalna rast splošnih cen po padcu v predhodnem četrtletju

Cene življenjskih potrebščin so se marca v Sloveniji drugi mesec zapored povišale, in sicer tokrat za 0,2 %, kar je bilo pod našo napovedjo o 0,8-odstotni rasti cen. Višja rast cen je bila ob sezonski menjavi kolekcij zabeležena in tudi pričakovana pri oblačilih (+8,3 %) in obutvi (+5,7 %). Rast cen pogonskih goriv je vplivala na podražitve v prevozu (+1 %), kjer so porasle cene bencina (+4 %) in dizelskega goriva (+3,8 %), k čemur so prispevale višje cene surove nafte na svetovnih trgih in višje dovoljene maloprodajne marže trgovcev z naftnimi derivati. Vpliv zadnjih pa so nekoliko ublažile nižje cene drugih storitev, vezanih na osebna vozila (-2,6 %). Za pol odstotka višje cene so bile zabeležene še v izobraževanju, alkoholnih pijačah ter raznovrstnem blagu in storitvah. Cene so se nekoliko zvišale tudi v kategoriji restavracij in hotelov (+0,2 %). Rast cen hrane je bila minimalna (+0,1 %), prav tako so minimalno porasle cene v kategoriji stanovanje, voda, električne energije, plina in drugega goriva. Rast zadnjih je ublažil krepak padec cen trdega goriva (-5 %), kar je povezano s približevanjem koncu kurilne sezone in odprodajo ostalih zalog zaradi milejše zime. Negativen prispevek k rasti cen je bil medtem zaznan v kategoriji rekreacije in kulture (-4,8 %), predvsem zaradi cenejših počitniških paketov (-14,3 %).

Več v prilogi spodaj

 

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • SLOVENIJA: V predelovalnih dejavnostih najmanjši padec porabe električne energije v zadnjih dveh letih

  • Sosledje statističnih napak?

  • Visoke februarske temperature znižale porabljeno količino energentov

  • Stabilna rast proizvodnje električne energije v prvih dveh mesecih leta 2024

  • Februarska oživitev turističnih tokov

  • Umirjanje rasti cen dvignilo februarsko rast prodaje v trgovini z živili

  • Cenejši uvoz električne energije ob padcu borznih cen

  • Programerji začeli leto tako dobro kot še nikoli

  • Cene poslovnih nepremičnin so po eksplozivni rasti cen v 3. četrtletju nekoliko upadle v četrtem

  • Dogodki v tekočem tednu: prva ocena marčevske rasti cen v območju evra

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

1.      Zamude v prekooceanskem prevozu

2.      Zaposlovanje tujcev

3.      Pomanjkanje zaposlenih

4.      Geopolitično tveganja v Ukrajini

5.      Cene naftnih derivatov

6.      Obrestne mere (Euribor)

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS?  📰

Želim se naročiti

 


Fotogalerija