Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 50. teden 2023

18.12.2024_Izpod peresa

50. teden 2023

 

Cena povprečne košarice življenjskih potrebščin verjetno nižja tudi v decembru

 

Ob zaključku leta se inflacijska gibanja v Sloveniji umirjajo precej bolj od predhodnih pričakovanj, na kar ima vpliv tako padec cen naftnih derivatov na mednarodnih trgih, drugih energentov (zemeljskega plina, električne energije, premoga) in kmetijskih surovin kot tudi sprejeti interventni ukrepi pri trošarinah in maržah. Posledično tudi v decembru pričakujemo deflacijo, kar bo decembrsko medletno rast cen v Sloveniji po naši oceni znižalo na 4,2 %. Posledično tudi povprečno rast cen v 2024 vidimo precej bližje 3 % kot 4 %, tudi upoštevaje ponovno zmerno rast cen naftnih derivatov v 1. četrtletju 2024.  

 

Nižje cene energije ključne pri umiritvi splošnih cen v ZDA

Cene v ZDA se novembra minimalno porasle (+0,1 %), kar predstavlja ponovno vrnitev k rasti cen po oktobrski stagnaciji. Rast cen hrane se je na mesečni ravni nekoliko upočasnila (+0,2 %), k čemur so prispevali dražji pekovski izdelki (+0,5 %), sadje in zelenjava (+0,3 %) in mlečni izdelki (+0,1 %), medtem ko so nekoliko upadle cene mesnih izdelkov, perutnine, rib in jajc (-0,2 %). Padec cen je bil izmerjen pri energentih (-2,3 %), še zlasti pri cenah bencina (-6 %; -5 % v oktobru) in kurilnem olju (-2,7 %), medtem ko so cene zemeljskega plina (+2,8 %) in električne energije (-1,4 %) porasle. Osnovna inflacija (cene brez hrane in energentov) se je v novembru nekoliko pospešila (na 0,3 %), k čemur so prispevale višje cene najemnin (+0,5 %), zavarovanj za vozila (+1 %) in rabljenih vozil (+1,6 %), s čimer je bilo prekinjeno 5-mesečno obdobje njihovega zniževanja, in zdravstvenih storitev (+0,6 %). Negativen doprinos k povprečni spremembi cen je bil zaznan pri cenah oblačil (-1,3 %), storitev za dom (-0,4 %) in komunikacijskih storitvah (-0,6 %). Pri cenah storitev (izvzemši storitve vezane na energetski sektor) je prišlo do ponovne pospešitve rasti cen (+0,5 %; +0,2 o. t. glede na oktober) in druge najvišje stopnje rasti cen slednjih v zadnjih 9-ih mesecih.

Več v prilogi.

 

Precejšen dvig ocene o septembrskem odboju

Skupna vrednost industrijske proizvodnje je oktobra v Sloveniji ostala na podobni ravni kot v septembru (sezonsko prilagojeni podatki), pri čemer pa je bil nekoliko navzdol »popravljen« avgustovski padec (-1,7 %; prva ocena: -1,4 %) in precej bolj navzgor septembrska rast (+5,3 %; prva ocena: +4,1 %). To predstavlja potrditev presenetljivo visoke septembrske rasti, ki jo je sicer nakazal že precejšen septembrski porast porabe električne energije v predelovalnih dejavnostih, ob čemer pa se je poraba slednje oktobra (glede na september) na mesečni ravni še dodatno nekoliko povečala (+0,5 %), kar nakazuje na stabilizacijo proizvodnje ob prehodu v zadnje četrtletje 2023.

Več v prilogi.

 

V območju evra v zadnjem četrtletju nov padec aktivnosti

Sestavljeni PMI v območju evra se je v decembru znižal (s 47,6 na 47), kar je bil sedmi zaporedni mesečni padec aktivnosti, pri čimer se je bila vrednost indeksa v zadnjem četrtletju 2023, z izjemo obdobja pandemije Covid-19 najnižja v zadnjih 11-ih letih. K poslabšanju agregatne aktivnosti je prispevalo povečanje pesimizma v storitvah (s 48,7 na 48,1), medtem ko v proizvodnji (44,2) ni bilo sprememb. Indeks tekoče proizvodnje ostaja nizek, pri čemer se je nekoliko zmanjšal (s 44,6 na 44,1) in je bil najnižji v zadnjih dveh mesecih. Nadaljeval se je padec novih naročil, ki se je v industriji sicer še drugi mesec zapored zmanjšal. V storitvah so se nova naročila zmanjšala najbolj v zadnjih treh letih. Zaposlenost je upadla drugič zapored, k čemur je predvsem prispeval že sedmi zaporedni padec v predelovalnih dejavnostih, medtem ko se je v storitveni dejavnosti minimalno povečala. 

Več v prilogi.

 

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • SLOVENIJA: Oktobra nespremenjena industrijska proizvodnja po močnem septembrskem odboju; Precejšen dvig ocene o septembrskem odboju

  • Tovorni cestni promet oktobra za petino višji kot lani

  • V prvih 10-ih mesecih presežek v storitveni menjavi za desetino višji

  • Oktobra padec gradbenih del, septembrski odboj revidiran navzdol

  • EVROPA: Oktobra drugi zaporedni padec industrijske proizvodnje v EU-27; V oktobru rast proizvodnje le pri energiji

  • Spodbuden porast aktivnosti v storitvenem sektorju v Združenem kraljestvu

  • SVET: V največjem svetovnem gospodarstvu novembra neznatna rast cen, toda pospešitev osnovne inflacije; Nižje cene energije ključne pri umiritvi splošnih cen v ZDA

  • Novembrska prodaja na drobno v ZDA nad pričakovanji
  • Ob koncu leta 2023 optimizem v ZDA na 5-mesečnem vrhu
  • Ob padcu naročil japonski proizvajalci previdno nižajo cene
  • Dogodki v tekočem tednu: decembrska gospodarska klima

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

1.      Ukrepi za odpravo velike avgustovske naravne katastrofe

2.      Obrestne mere (Euribor)

3.      Cene naftnih derivatov

4.      Zaposlovanje tujcev

5.      Pomanjkanje zaposlenih

6.      Spremembe in dopolnitve veljavnega ZDR-1

7.      Inflacija v prihodnjih mesecih

8.      Rast plač

9.      Fiskalna politika v 2024 in naprej

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS?  📰

Želim se naročiti

 

 


 

Fotogalerija