Raziskava Eurochambres: Kazalnik poslovnega zaupanja za leto 2023 na dnu

15.11.2022 Copy of Evropska Anketa 2021 Gospodarska zbornica Slovenije

Seznanite se s pričakovanji evropskih gospodarstvenikov na osnovi ankete Eurochambres 2023, kjer so vključeni tudi rezultati slovenskih podjetij. Rezultate so septembra 2022 zbrale nacionalne zbornice v 25 državah (med 42 tisočimi podjetji).

EUROCHAMBRES - Evropska gospodarska raziskava za l. 2023

Poslovno zaupanje za prihodnje leto je v evropskih državah nižje kot je bilo med finančno krizo 2008-09 in na vrhuncu pandemije, kaže 30. izdaja letne ekonomske raziskave Eurochambres (Eurochambres Economic Survey), evropskega združenja zbornic, katerega članica je tudi Gospodarska zbornica Slovenije. Kot ključne izzive podjetja v Evropi izpostavljajo zaskrbljenost glede dostopnosti energije in surovin po sprejemljivih cenah, pomanjkanje ključnih znanj in veščin pri zaposlenih ter visoka uskladitev stroškov dela. V anketi je sodelovalo več kot 42.000 podjetij iz 25 evropskih državah. Poslovno zaupanje v Sloveniji je v primerjavi z drugimi državami EU na najnižji ravni. Ob tem je potrebno opozoriti, da je bila zgodovinska raven pesimizma v Sloveniji običajno večja kot v drugih evropskih državah.

Gospodarstveniki po Evropi se spopadajo z naraščajočimi pritiski na rast plač in rastočimi proizvodnimi stroški, pa tudi z negotovostjo glede dobavnih verig in gospodarskih obetov. Kazalniki raziskave Eurochambres kažejo, da podjetja pričakujejo poslabšanje razmer v prihodnjem letu. Glede na rezultate raziskave sodijo slovenski gospodarstveniki med najbolj pesimistične v Evropi. Stopnja poslovnega zaupanja je v Sloveniji najnižja od vseh sodelujočih držav. Kot ključni izziv naši gospodarstveniki opozarjajo na dostop do energetskih virov in surovin po sprejemljivih (dostopnih) cenah.

 

Analiza ankete med evropskimi podjetji (v angl. jeziku)

Analiza ankete poslovna pričakovanja med slovenskimi podjetji


Fotogalerija