Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 16. do 22. januarja 2021

www 22.1.2021 izpod peresa

Od 16. do 22. januarja 2021

Izboljšanje pri ključnih parametrih obvladovanja pandemije

 

Aktivnost v območju evra 6 % pod običajno

Tedenski indikator o aktivnosti v območju evra, ki ga izračunava banka ING, kaže, da je trenutna aktivnost v gospodarstvu pri vrednostih iz novembra in je okoli 6 % nižja kot povprečna aktivnost v zadnjih dveh letih (primer: april 2020: -25 %). Indikatorji, ki merijo aktivnost v proizvodnji, se še naprej izboljšujejo, medtem ko se mobilnost prebivalstva znižuje po zaprtju nenujnih trgovin v Nemčiji in na Nizozemskem. Ti podatki sami po sebi ne pomenijo, da se tudi potrošnja korespondenčno niža, je pa v večji meri omejena na nujnejše dobrine. Zadetki na iskalnikih o pojmih kot so »brezposelnost, izguba službe« so nad decembrskimi nivoji, kar pomeni, da se skrb zaradi izgube zaposlitve nekoliko povečuje.

V osmem paketu pretežno z enakim naborom ukrepov

Osmi podporni paket ukrepov je bil naznanjen, preden smo pričakovali, in ne prinaša velikih presenečenj. Vsebinsko (in vrednostno) največjo podporo prinaša podaljšanje čakanja na delo še za 3 mesece (do aprila 2021), z možnostjo podaljšanja dvakrat za en mesec. Povračilo naj bi se po novem lahko opcijsko odmerilo tudi od bruto 2 (celotnih stroškov dela), in sicer po nekaterih neuradnih informacijah tudi v 100 % višini, kar naj bi v celoti nadomestilo nastali strošek s čakanjem na delo delodajalcem, ki ta ukrep uveljavljajo (podrobnosti tega ukrepa v času pisanja prispevka niso znane). Menimo, da je ključen razlog v tem, da število dnevno registriranih brezposelnih še vedno močno narašča (nad sezonsko prilagojeno spremembo) in je 20. januarja doseglo 91.500.

Drugi ukrepi, s sicer zelo omejenim vplivom na javne finance, so neke vrste povračila za dvig minimalne plače v obdobju pol leta (5-6 mio EUR), izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka za dijake (3-4 mio EUR) in nekatere spregledane socialne skupine in pa koriščenje čakanja na delo tudi za nosilce kmetijskih dejavnosti, ki zaposlujejo osebe na podlagi pogodbe o zaposlitvi (manj kot 0,1 mio EUR).

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

Dogodki v prihodnjem tednu: glavnina pomembnih objav v sredo

 

  • 25.1.2021, ponedeljek

Gospodarska klima, Slovenija, januar 2021

Statistični urad

Splošno razpoloženje v gospodarstvu v zadnjih nekaj tednih

  • 25.1.2021, sreda

Energetika, Slovenija, december 2020

Statistični urad

Dinamika proizvodnje in porabe električne energije in porabe ključnih energentov

 

Analiziramo še spodaj navedene teme, preberite več v prilogi spodaj

  • Pandemija z različnimi vplivi po regijah
  • Francoski zajezitveni ukrepi zaenkrat vplivajo le na stagnacijo gospodarstva
  • Poljsko gospodarstvo med odpornejšimi
  • Potrošniki bolj optimistični glede finančnega stanja
  • Stanovanjska gradnja stavb s precej boljšimi obeti kot nestanovanjska
  • Novembra več zaposlovanja v predelovalnih dejavnostih in zdravstvui
Več si preberite v prilogi

Fotogalerija