Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 17. do 23. oktobra 2020

Jesenske ohladitve prinesle COVID-19 lockdown 2.0
Jesen na zahodni polobli in pričetek novega šolskega leta sta sovpadali z vnovično rastjo okuženih prebivalcev, in sicer tako v EU kot v ZDA, medtem ko je na Kitajskem dinamika drugačna oziroma glavnino okuženih predstavljajo ljudje, ki so pred kratkim vstopili v državo. Število okužb v številnih državah tako presega tisto iz aprila 2020, vendar je stopnja umrljivosti nižja. V večjih EU državah število preminulih znaša med desetino in četrtino števila v aprilu 2020, na vrhu epidemije, kljub naraščanju tega števila (vir: Eurointelligence).

Države vse bolj sprejemajo nove prepovedi gibanja, druženja ter zapiranja dejavnosti, kjer je stik s potrošniki neizbežen oziroma je verjetnost hitre rasti okužb visoka. Dokler bo dinamika okuženih narasla, ni pričakovati, da bodo ravnanja drugačna. Ključna razlika pri pristopu v aktualnem času je v tem, da so sprejete omejitve precej bolj usmerjene na določene regije oziroma konkretne institucije ter so manj splošne (primer: razred je v karanteni namesto celotne populacije šolajočih). Ali bo aktualen pristop zadosten, bo lahko pokazal le čas, v kolikor pa naraščanja ne bo zajezil, bodo določeni ukrepi podobni tistim iz marca in aprila 2020. Irska je prva od držav, ki je že sprejela omejitve na nacionalni ravni, in sicer za obdobje šestih tednov, vendar je ohranila odprte šole. 

 

Nemška industrija zelo optimistična, francoska manj
Sestavljeni indeks nabavnih managerjev se je v oktobru v Nemčiji nekoliko znižal, in sicer predvsem zaradi slabšanja pri storitvah, medtem ko se je v industriji povečal na 30-mesečno najvišjo vrednost. Nemški proizvajalci so beležili rast izvoznih naročil od strank iz Azije, ZDA ter iz preostale Evrope. Pri zaposlovanju je bil trend nasproten. Proizvodnja je nadaljevala z zniževanjem zaposlenih, storitvene družbe pa so število zaposlenih povečevale. V Franciji so bili trendi nekoliko bolj negativni, saj se je storitvena aktivnost znižala hitreje zaradi sprejetja vrste omejitev v večjih mestih. Proizvodne družbe so še vedno beležile rahlo rast novih poslov, vendar so se številni kupci odločili za zamrznitev nekaterih večjih projektov, predvsem iz strahu glede dejanskega poteka 2. vala epidemije.

Več v prilogi

Dogodki v naslednjem tednu: BDP v 3. četrtletju ter kazalniki aktivnosti v oktobru

Semafor napovedi


Fotogalerija