Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 7. do 13. septembra 2019

IFO pričakovano znižal oceno o nemški gospodarski rasti

Nemški inštitut iz Leibniza, IFO, je v četrtek, 12. 9., objavil, da v tretjem četrtletjem 2019 pričakuje vnovično majhno krčenje nemškega BDP, podobno kot v drugem (za -0,1 %), kar bi pomenilo tehnično recesijo za največje evropsko gospodarstvo, ki prispeva petino k BDP v EU-28. V celotnem letu naj bi rast znašala le še 0,4 %, kar je dve tretjini manj od prvotnih napovedi. Tudi v naslednjem letu (2020) naj bi bila rast nižja od prvotnih ocen, in sicer naj bi znašala 1,2 % namesto 1,7 %, kot je bilo predvideno prej. K tej rasti naj bi prispevalo tudi več delovnih dni v naslednjem letu, sicer pa naj bi rast, prilagojena za koledarski učinek, bila še nižja, 0,8-odstotna. Od pomladi naprej se zaposlenost v predelovalni dejavnosti znižuje, medtem ko se rast zaposlitev v gradbeništvu in storitvah umirja. Večji delež družb je tudi ponovno zaposlovalo za krajši rok, ti zaposleni pa so slabši potrošniki od obstoječih, nenazadnje zaradi manjše sposobnosti za kreditiranje. Hitra rast plač ter tudi rast državnih transferjev prispevata k rasti povpraševanja nemških potrošnikov. 


V ZDA stagnacija avtomobilske prodaje, na Kitajskem velik padec

Med večjimi avtomobilskimi trgi je v tem trenutku v najboljšem stanju ameriški, kjer je prodaja osebnih vozil v prvih osmih mesecih ostala na podobnih ravneh kot lani (11,5 mio vozil), pri čemer se je prodaja navadnih vozil znižala za 8 % (na 3,5 mio), prodaja džipov in poltovornjakov pa povečala za 4 % (na 8 mio). Podatki o prodaji vozil na kitajskem trgu so po drugi strani katastrofalni. V juliju so ukinili spodbude na nakupe električnih vozil, kar je vodilo v padec tega dela trga. Država je pozvala province, naj olajšajo kriterije za izdaje novih registrskih tablic. Nekaj kitajskih podjetij računa tudi na morebitno ponovno uvedbo olajšav na nakup vozil z majhnimi prostorninami motorjev, kar pa bi verjetno zgolj zmanjšalo prihodnje povpraševanje po teh vozilih. V prvih sedmih mesecih 2019 se je prodaja novih vozil na Kitajskem skrčila kar za 11,4 %, Fitch Solutions pa pričakuje, da se bo v celem letu 2019 prodaja vendarle skrčila nekoliko manj, in sicer za 9 %. V EU so podatki o prodaji na voljo le do prvega polletja 2019, ko se je število novih prodanih vozil skrčilo za 3,1 %. Z izjemo Nemčije je prodaja vozil upadla na skoraj vseh večjih evropskih trgih.

Dogodki v tekočem tednu: zasedanje centralnih bank in mnenje slovenskih potrošnikov

V ponedeljek, 16. 9. 2019, bo Statistični urad RS objavil podatke o julijskih plačah zaposlenih pri pravnih osebah ter o izbranih kazalnikih transporta. V torek, 17. 9. 2019, bodo razkriti julijski podatki o delovno aktivnih v Sloveniji ter razpoloženje nemških finančnih direktorjev (ZEW). V sredo, 18. 9. 2019, naj bi FED najverjetneje znižal centralno obrestno mero z 2,25 % na 2,00 %. Vse drugo bi bilo presenečenje. Isti dan bo o morebitnih novih monetarnih ukrepih odločala tudi japonska centralna banka, dan kasneje (19. 9.) pa tudi švicarska in britanska. V petek, 20. 9., bo septembrsko mnenje slovenskih potrošnikov pokazalo, do katere mere je bil upravičen velik dvig ocene UMAR o zasebni potrošnji. Podatki o gradbenih dovoljenjih za stavbe v avgustu naj bi podali sliko, ali se bo dinamika izgradnje vendarle nekoliko pospešila v naslednjem letu oz. dveh.

Semafor napovedi
Napoved 1: 80-odstotna verjetnost za znižanje FED-ove centralne obrestne mere z 2,25 % na 2,00 % na sredinem zasedanju (NOVO).
Napoved 2: 80-odstotna verjetnost za povprečno rast cen v Sloveniji v 2019 pri 1,9 % - 2,0 % (nespremenjeno).
Napoved 3: 60-odstotna verjetnost za uvedbo ameriških carin na določene evropske izdelke do konca 2019 (nespremenjeno).

 Več in podrobneje v prilogi

  • V juliju zopet rast industrijske proizvodnje v Sloveniji
  • UMAR v jesenski napovedi bolj previden
  • ECB poziva države k uporabi spodbud
  • V ZDA stagnacija avtomobilske prodaje, na Kitajskem velik padec

 


Fotogalerija