Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 41. teden 2023

16.10.2023_Izpod peresa

41. teden 2023

 

Visoka julijska revizija podatkov o industrijski proizvodnji

 

Skupna vrednost industrijske proizvodnje je bila avgusta v Sloveniji za 1,2 % nižja kot v juliju, ko je sicer na mesečni ravni po reviziji podatkov upadla za kar 8 %. Pred tem je bila znana predhodna ocena, da je bil julijski padec precej nižji, pri 2,5 %, kar zbuja visok dvom v kakovost statistike na področju industrijske proizvodnje. V prvih osmih mesecih je bila skupna vrednost industrijske proizvodnje za skoraj 5 % nižja kot v istem obdobju lani. Nižja je bila tako v predelovalnih dejavnostih (-3,5 %), ki predstavljajo okoli 92 % celotne industrijske proizvodnje, še zlasti pa v oskrbi z električno energijo, plinom in paro (-35,1 %) ter v rudarstvu (-24,6 %). Preventivna zaustavitev v NEK-u bo zelo verjetno vplivala na še večji padec proizvodnje v oktobru in morda še v naslednjih mesecih. 

 

Nenavadna julijska revizija industrijske proizvodnje, konfliktni podatki v oskrbi z električno energijo, plinom in paro

Skupna vrednost industrijske proizvodnje je bila avgusta v Sloveniji za 1,2 % nižja kot v juliju (sezonsko prilagojeni podatki), ko je sicer na mesečni ravni po reviziji podatkov upadla za kar 8 %. Pred tem je bila znana predhodna ocena, da je bil julijski padec precej nižji, pri 2,5 %. Glede na povprečje leta 2015 se je skupna vrednost slednje v avgustu nahajala najnižje po avgustu 2020. V predelovalnih dejavnostih se je na mesečni ravni znižala za 1,9 %, pri čemer je bil padec nekoliko nižji kot julija (-2,6 %), vendar traja že od junija 2023. V oskrbi z električno energijo, plinom in paro je po julijskem padcu (-2 %) proizvodnja porasla za 4,2 %, kar je šele tretji mesečni porast letos. Prav tako je bil padec industrijske proizvodnje zabeležen v rudarstvu (-1,9 %; v juliju +15,3 %).

 

V prvih osmih mesecih je bila skupna vrednost industrijske proizvodnje za 5,1 % nižja kot v istem obdobju lani. Nižja je bila tako v predelovalnih dejavnostih (-3,5 %), ki predstavljajo okoli 92 % celotne industrijske proizvodnje, še zlasti pa v oskrbi z električno energijo, plinom in paro (-35,1 %) ter v rudarstvu (-24,6 %). Padec v oskrbi z električno energijo, plinom in paro je presenetljiv, saj je bila proizvodnje električne energije na pragu (druga statistika) v tem obdobju višja za 12,7 %.

 

Več v prilogi.

 

Optimizem med ameriški potrošniki v oktobru opazneje nazadoval

Zaupanje potrošnikov v ZDA je v oktobru precej upadlo (na vrednost 63 iz vrednosti 68,1 v septembru) po dveh zaporednih mesecih brez večjih sprememb. K padcu sestavljenega indeksa sta prispevala zlasti poslabšanje osebnih financ potrošnikov (-15 %), predvsem zaradi zaskrbljenosti potrošnikov ob vztrajni inflaciji, in kratkoročnih pogojev poslovanja podjetij (-19 %). Pričakovani dolgoročni pogoji poslovanja podjetij niso doživeli večjih sprememb, kar nakazuje na prepričanje potrošnikov glede kratkoročnosti trenutnega poslabšanja gospodarskih razmer. V enem letu pričakujejo ameriška gospodinjstva 3,8-odstotno inflacijo (+0,6 o. t. glede na september), kar predstavlja najvišja inflacijska pričakovanja od maja 2023, ki tako še vedno vztrajajo nad 2,3-3 % inflacijski pričakovanji, prisotnimi v obdobju dveh let pred izbruhom pandemije. V obdobju petih letih pa potrošniki v povprečju pričakujejo 3-odstotno rast cen (+0,2 o. t. glede na september). Vir: University of Michigan

 

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Po julijskem visokem padcu, avgust blag odboj, ki kaže na dobro dinamiko gradbenih del

  • Avgusta največji medletni padec izvoza v zadnjih 39-ih mesecih

  • Deflacijski pritiski na Kitajskem nad pričakovanji

  • Avgusta največji medletni padec industrijske proizvodnje v EU-27 v zadnjih 35-ih mesecih

  • Storitvena inflacija na mesečni ravni v ZDA s pospeškom

  • IMF s stabilno napovedjo gospodarske rasti, a brez upoštevanja aktualnih okoliščin na naftnem trgu

  • Dogodki v tekočem tednu: mnenje slovenskih potrošnikov

     

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

1.      Ukrepi za odpravo velike avgustovske naravne katastrofe

2.      Obrestne mere (Euribor)

3.      Cene naftnih derivatov

4.      Zaposlovanje tujcev

5.      Pomanjkanje zaposlenih

6.      Spremembe in dopolnitve veljavnega ZDR-1

7.      Inflacija v prihodnjih mesecih

8.      Rast plač

9.      Fiskalna politika v 2024 in naprej

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS?  📰

Želim se naročiti

Fotogalerija