Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 14. teden 2023

11.4.2023_Izpod peresa

14. teden 2023

 

Nižje cene energentov in surovin ugodna okoliščina pri poslovanju

 

Nižje cene fosilnih goriv in surovin izrazito ugodno vplivajo na poslovanje evropskega gospodarstva in znižujejo inflacijske pritiske. Znižanje načrpanih količin nafte s strani OPEC in ponovna rast proizvodnje na Kitajskem lahko ta ugoden trend kmalu prekineta. Vseeno se ugodni učinki že vidijo tudi v plačilni bilanci, ki se izboljšuje. Proizvodni PMI v ZDA in Evropi so pokazali, da se nova naročila še ne povečujejo, ter se proizvodnja še vedno krepi s skrajševanjem knjige naročil. Prav tako višje obrestne mere znižujejo naklonjenost distributerjev, trgovcev in podjetij na koncu verige k držanju visokih zalog, ker se tudi dobave vršijo v dogovorjenih rokih. Na Kitajskem pa je rast novih naročil pokazatelj močnejših trendov v prihodnjih mesecih.

 

Cena sončničnega olja več kot pol nižja kot pred letom dni

Cene energetskih surovin so se znižale še 8. zaporedni mesec, tokrat v marcu za 6,3 % glede na februar. Tudi cene drugih surovin so upadle (-2,2 %), pri čemer so cene gnojil upadle za 3,6 % (zelo so odvisne od cen zemeljskega plina), kovin in mineralov za 3,2 % in kmetijskih surovin za 1,6 %. K padcu so po naši oceni predvsem prispevale negotove razmere na finančnih trgih, kar je bilo posledica težav nekaterih bank in dvigovanja obrestnih mer, ki dvigujejo stroške poslom arbitraže (financiranja nakupov surovin na zalogo je tako zdaj dražje). Ob tem se valutno razmerje med dolarjem in evrom ni spremenilo oz. je ostalo pri 1,07 dolarja za 1 evro.

 

Pri cenah energetskih surovin so se v enem mesecu najbolj znižale cene zemeljskega plina v Evropi (za 17 %), in sicer na 47 EUR/MWh, kar je bilo najmanj po juliju 2021. Cena avstralskega premoga je upadla za desetino (južnoafriškega za 5 %), nafte brent za 5 % (78,5 USD za sodček).

 

Več v prilogi.

 

Cene prevozov ladijskih kontejnerjev verjetno doseglo dno

Sestavljeni indeks prevozov se v tednu do 6. aprila ni spremenil. Cena prevoza ladijskega kontejnerja med Šanghajem in Rotterdamom se je po dolgem času nekoliko povečala (+4 %; 1.532 USD), vendar je bila ta cena za 86 % nižja kot pred letom dni. Pot kontejnerja do Genove se je še pocenila (-2 %; 2.245 USD), v enem letu je bila cenejša za 82 %. Vir: Drewry Supply Chain Advisors

 

Odhodki za blažitev draginje ključni za doseganje primanjkljaja

Državni proračun Slovenije je v prvem četrtletju beležil primanjkljaj (-324 mio EUR), ki je brez upoštevanja učinka odhodkov za blažitev epidemije (58 mio EUR) in ukrepov za blažitev draginje (237 mio EUR) znašal desetino tega - 30 mio EUR. Odhodki za blažitev pandemije so predstavljali nadomestila plač zaradi izolacije (32 mio EUR) in stroške cepljenja (14 mio EUR). Učinek ukrepov za blažitev draginje predstavljajo nižji prihodki od običajnih (znižane trošarine, nižje stopnje DDV na energente ter oprostitev plačila CO2; skupaj: 107 mio EUR). Odhodki za blažitev so v tem obdobju znašali 130 mio EUR, prevladujoči del zaradi subvencij gospodarstvu po 14. členu ZPGOPEK (79 mio EUR). Fiskalni svet ocenjuje, da bodo odhodki državnega proračuna za ukrepe za blažitev draginje v celotnem letu 2023 znašali okoli 800 mio EUR, kar je pol milijard evrov manj od prvotnih ocen (jesen 2022). Vlada je ob začetku priprave rebalansa sporočila, da naj bi bili skupni odhodki zlasti zaradi tega razloga letos za okoli 600 mio EUR nižji, kot je bilo predvideno. Vir: Fiskalni svet

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Rast v ZDA predvsem na primarnih kovinah
  • Prostočasne storitve v ZDA z najvišjo rastjo, padci v financah, nepremičninskem sektorju ter skladiščenju
  • Odlične novice za svetovno industrijo
  • Avtomobilska veriga vnovič z rastjo v Evropi
  • Turizem gonilo svetovne konjunkture v marcu
  • Proizvodnja v Indiji na najvišjih obratih
  • Kitajski bum v storitvenem sektorju
  • Veliko pesimizma glede prihodnih gibanj predvsem v nemškem gradbenem sektorju
  • Cene prevozov ladijskih kontejnerjev verjetno doseglo dno
  • Presežek v blagovni menjavi začasne narave
  • Poslovna dinamika nekoliko manj ugodna
  • Raznolika dinamika gibanja cen v sicer nespremenjeni ceni potrošniške košarice
  • Vstop v evro še draži hrvaške nepremičnine
  • Rast dodane vrednosti v podjetjih zopet višja ob koncu leta 2022
  • Nižje cene energentov znižujejo proizvodne cene v proizvodnji energije, ostale cene še naraščajo
  • Dogodki v tekočem tednu: februarska plačilna bilanca in industrijska proizvodnja

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin, zajezitveni ukrepi in državni odloki, fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih, cene nepremičnin, obrestne mere (kratkoročne in dolgoročne), zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina, shema pomoči za energetsko-intenzivna podjetja, spremembe Zakona o dohodnini, geopolitične napetosti v vzhodni Evropi, gospodarske sankcije, embargo na uvoz energentov iz Rusije, redukcije zemeljskega plina in električne energije, zaposlovanje tujcev, pandemija COVID-19, hibridna vojna in negotovost, recesija.
Legenda: po pomenu rastoče (max. 3), po pomenu padajoče (max 3)

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS?  📰

Želim se naročiti

Fotogalerija