Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 12. teden 2023

Copy of 20.3.2023_Izpod peresa

12. teden 2023

 

Po razvitosti zopet pred Češko

 

Marčevski podatki o razpoloženju v največjih svetovnih gospodarstvi kažejo, da se v razvitem svetu predvsem krepijo storitve, medtem ko zaloga naročil v predelovalnih dejavnostih še upada, kljub padcu cen energentov. Menimo, da je to posledica zamika med promptnimi cenami in tistimi, ki jih podjetja zdaj plačujejo, kar je vodilo v pretekle odločitve o tekoči nižji proizvodnji. Vseeno so obeti o prihodnjem poslovanju dobri, saj so cene energentov na promptnih in forward trgih močno upadle. V Sloveniji se gospodarska klima ni veliko spremenila, omeniti velja le veliko zaskrbljenost trgovcev nad stanjem zalog. Slovenija je po desetih letih zaostanka po razvitosti uspelo prehiteti Češko, po kupni moči pa povprečni Slovenec zaostaja za EU povprečjem le še za 8 %. V tekočem tednu so pomembne objave povezane z inflacijo (v Sloveniji in območju evra), prav tako pa moramo spremljati stanje na evropskem finančnem trgu in morebitne poskuse napadov dobro poučenih vlagateljev na katero od finančnih institucij v območju evra.

 

Prevelike zaloge v trgovini na drobno prizemljile optimizem trgovcev

Gospodarska klima se je marca v Sloveniji komaj kaj spremenila (padec za 0,3 o. t.) in je bila nekoliko pod dolgoletnim povprečjem (-1,4). Negativen vpliv so imeli kazalniki zaupanja v trgovini na drobno (-0,5 o. t.) ter v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu (vsak za -0,2 o. t.). Pozitivno pa sta na spremembo vplivala kazalnika v storitvenih dejavnostih (+0,4 o. t.) in med potrošniki (+0,2 o. t.).

V trgovini na drobno je na slabšanje kazalnika (-11 o. t.) vplival obseg zalog (-33 o. t., to pomeni, da so se zvišale), poslabšal se je tudi kazalnik pričakovana skupna nabava (-42 o. t.). V gradbeništvu je na padec (-4 o. t.; še vedno +22 o. t. glede na dolg. povp.) vplivalo poslabšanja kazalnika skupna naročila (-9 o. t.). Na drugi strani je poraslo v proizvodnji kovin (+20 o. t.), drugih vozil in plovil (+12 o. t.) in električnih naprav (+9 o. t.).
Več v prilogi.

 

Dinamika gradbenih dovoljenj ostaja visoka

Po visoki decembrski (+27 %) in januarski (+43 %) rasti na letni ravni, je bila februarska površina stavb, predvidenih z izdanimi gradbenimi dovoljenju nižja, in sicer za 7 %, in sicer predvsem zaradi padca pri stavbah (-26 %), medtem ko je bila pri nestanovanjskih stavbah rast visoka (+30 %). Ker takšna spremenljivost po mesecih ni nič nenavadnega, smo izračunali še drseče 3-mesečno povprečje (+22 %), ki kaže, da se dinamika še vedno krepi, in sicer tako pri stavbah (+39 %) kot pri nestanovanjskih stavbah (+13 %). Vir: Statistični urad RS

 

Optimizem v ZK in na Japonskem poganjal turizem

Med drugimi večjimi gospodarstvi je sestavljeni PMI v marcu nekoliko upadel v Združenem kraljestvu (s 53,1 na 52,2), pri čemer je upadel tako pri storitvah (iz 53,5 na 52,8) kot v proizvodnji (s 49,3 na 48). Podobno kot v območju evra je bil optimizem še vedno nadpovprečen pri storitvah, medtem ko je v proizvodnji upadel zaradi šibke knjige naročil. Zaposlovanje se ni povečalo zaradi pomanjkanje kadrov. Optimizem o prihodnjem poslovanju se je povečal najbolj po marcu 2022.

Na Japonskem je sestavljeni PMI porasel s 51,1 na 51,9, pri čemer je k rasti prispevala industrija (iz 45,3 na 47,4), ki je beležila s tem podpovprečno nizko rast. V storitvah se optimizem ni pomembno spremenil (54,2) in je bi visok zaradi rasti turistične potrošnje kitajskih državljanov. Optimizem o prihodnjem poslovanju ostaja zelo visok.
Več v prilogi.

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Skromna marčevska rast zaupanja potrošnikov
  • Slovenski potrošniki vse bolj prepričani o umirjanju cen

  • Nekoliko več optimizma glede rasti v 2023, toda na račun leta 2024

  • Februarja visoka rast cen električne energije za poslovne uporabnike

  • Rast turističnih prenočitev izključno zaradi tujih turistov

  • Vrednost uvoženih energentov še raste

  • Močna rast gradbenih del v začetku leta v srednji Evropi

  • Ponovno pozitivna realna rast plač

  • Umiritev rasti cen stanovanjskih nepremičnin

  • Zmerna rast bruto marže v zadnjem četrtletju 2022, a še vedno pod nivoji iz leta 2021

  • Majhne države po razvitosti dohitevajo velike, Slovenija prehitela Češko

  • Visoka rast razpoloženja nabavnikov v območju evra, vendar le pri storitvah

  • Umirjanje rasti posojil pri gospodinjstvih, rast pri podjetjih

  • Dogodki v tekočem tednu: marčevska inflacija

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin, zajezitveni ukrepi in državni odloki, fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih, cene nepremičnin, obrestne mere (kratkoročne in dolgoročne), zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina, shema pomoči za energetsko-intenzivna podjetja, spremembe Zakona o dohodnini, geopolitične napetosti v vzhodni Evropi, gospodarske sankcije, embargo na uvoz energentov iz Rusije,redukcije zemeljskega plina in električne energije, zaposlovanje tujcev,pandemija COVID-19, hibridna vojna in negotovost, recesija.
Legenda: po pomenu rastoče (max. 3), po pomenu padajoče (max 3)

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS?  📰

Želim se naročiti

 

 


Fotogalerija