Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 6. teden 2023

13.2.2023_Izpod peresa

6. teden 2023

 

Slovenska gospodinjstva tudi v 2022 podobno zadovoljna kot v 2021

Anketa o življenjskih pogojih v slovenskih gospodinjstvih je pokazala, da se optimistična ocena gospodinjstev o svoji blaginji ni bistveno poslabšala glede na leto 2021, ko je bila zgodovinsko najvišja. Na drugi strani so bili decembrski podatki o industrijski proizvodnji šibki, med skupinami dejavnostmi pa je bilo možno potegniti jasno ločnico med energetsko intenzivnimi dejavnostmi in tistimi, katerim stroški energije ne vplivajo pomembno na končno povpraševanje. Letna inflacija se je januarja pričakovano znižala na 10 % in je vrh verjetno res za nami. Vseeno bodo pritiski na trgu dela in sekundarni inflacijski učinki ohranili letne rasti nad 5 % pretežen del tekočega leta.  

 

Slovenska gospodinjstva z drugo najvišjo oceno o svoji blaginji

Letna anketa o življenjskih pogojih slovenskih gospodinjstev v letu 2022 je kar nekoliko presenetljivo pokazala, da se kljub inflaciji blaginja prebivalstva ni pomembno spremenila. Težko ali zelo težko je s svojimi dohodki preživela šestina slovenskioh gospodinjstev, kar je bilo 2 o. t. v več kot v 2021, vendar je bil to zgodovinsko drugi najnižji delež od začetka merjenja (od 2008 naprej). Z manjšimi težavami je preživelo 30 % gospodinjstev (3 o. t. več). Dokaj lahko, lahko ali zelo lahko pa je s vojimi dohodki preživelo 56 % gospodinjstev (2 o. t. manj kot v 2021), kar je bil drug najvišji delež po 2008. V obdobju 2008-2020 je bilo takšnih običajno 36 % gospodinjstev, v 2021-2022 pa 57 %. Obenem se ni pomembno spremenila tudi ocena o splošnem zdravstvenem stanju. 68 % ljudi (1 o. t manj kot v 2021) je za leto 2022 trdila, da je bilo dobro ali zelo dobro, četrtina (2 o. t.  več), da je srednje in 7 % (2 o. t. manj kot v 2021), da slabo ali zelo slabo. Zadnji delež je bil zgodovinsko celo najnižji, v celotnem obdobju od 2008 naprej pa je bilo v povprečju 12 % takšnih oseb. Več v prilogi.

 

Gradbeni sektor v območju evra z nekoliko manj črnoglednimi obeti

Gradbeni PMI v območju evra se je januarja končno povečal (njegovo rast smo pričakovali že v predhodnem mesecu), in sicer s 42,6 na 46,1, kar je bilo več od naše previdne ocene (43,5). To je bila najvišja vrednost po juniju 2022. Dinamika padanja novih naročil se je umirila, vendar naj bi bil obseg gradbenih del nižji kot v istem mesecu lani. Vhodne cene materialov so se še povečevale, vendar manj izrazito kot v predhodnih mesecih. Vir: S&P Global

 

Cene ladijskih prevozov nizke kot pred pandemijo

Promptne (spot oz. tekoče tržne) cene ladijskih prevozov se še naprej cenijo, kar kaže, da vpliv pričakovano večje potrošnje kitajskih gospodinjstev ni dosegel trga ladijskih prevozov. V enem tednu so cene upadel še za 2 % in so bile v enem letu nižje za skoraj 80 %. Cena prevoza od Šanghaja do Rotterdama je upadla še bolj, in sicer za 87 % na 1.715 USD na standardni kontejner. Med Šanghajem in Genovo je cena upadla za 80 % na 2.655 USD. Vir: Drewry

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Veriga vrednosti v energetiki ključna za porazen decembrski podatek o industrijski proizvodnji
  • Raznolika dinamika industrijske proizvodnje v zadnjem četrtletju 2022
  • Večji apetiti po gostinskih storitvah so najverjetneje znižali prodano količino hrane in pijače v trgovinah
  • Ponovna rast cen hrane preprečila znižanje cen na mesečni ravni
  • Stroški dela vse bolj narekajo cenovne pritiske
  • Industrijska elektronika svetla točka znotraj elektronske industrije
  • Veliki kupci kovin nekoliko bolj optimistični
  • Umirjanje gospodarske rasti dviguje število stečajev, njihov ekonomski pomen še marginalen
  • Primanjkljaj rojenih nad umrlimi se kljub padca pri zadnjih, povečuje
  • Dogodki v tekočem tednu: prva ocena slovenskega BDP v letu 2022

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin, zajezitveni ukrepi in državni odloki, fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih, cene nepremičnin, obrestne mere (kratkoročne in dolgoročne), zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina, shema pomoči za energetsko-intenzivna podjetja, spremembe Zakona o dohodnini, geopolitične napetosti v vzhodni Evropi, nova koalicijska pogodba, gospodarske sankcije, embargo na uvoz energentov iz Rusije, redukcije zemeljskega plina, zaposlovanje tujcev, pandemija COVID-19, hibridna vojna in negotovost, recesija.
Legenda: po pomenu rastoče (max. 3), po pomenu padajoče (max 3)

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS?  📰

Želim se naročiti

Fotogalerija