Izpod peresa glavnega ekonomista, od 9. do 15. julija 2022

18.7.2022_Izpod peresa

Od 9. do 15. 07. 2022

Farmacija in elektronska industrija z visoko rastjo od začetka leta

 

Farmacevtska industrija v maju z visoko rastjo proizvodnje

Industrijska proizvodnja v Sloveniji se je v mesecu maju povečala za 0,8 % (prav toliko tudi v območju evra), kar je bilo več od naše ocene (+0,2 %) in več kot v mesecu aprilu (+0,4 %). Ti podatki so sicer začasne narave, kar pomeni, da so manj zanesljivi, vseeno pa kažejo, da se trdni podatki (podatki, ki kažejo prihodke, proizvodnjo) v gospodarstvu v 1. polletju v Sloveniji niso pomembno poslabšali. Industrijska proizvodnja v predelovalnih dejavnostih se je zvišala le za 0,2 %. K mesečni rasti je tako najbolj prispevala dejavnost oskrbe z električno energijo, plinom in paro, ki je porasla za 5,1 %. V rudarstvu se je znižala na 7,7 %, kar pretežno odraža spremembe v količini izkopanega lignita v Premogovniku Velenje.

Na letni ravni je bila industrijska proizvodnja v prvih petih mesecih višja za 3,5 %, od tega v rudarstvu za 23 % in v predelovalnih dejavnostih za 5,1 %. V oskrbi z električno energijo, plinom in paro je bila nižja za šestino, kar odraža slabšo hidrologijo v Sloveniji in s tem nizko raven proizvodnje v verigi hidroelektrarn. Merjeno po tehnološki zahtevnosti predelovalnih dejavnosti je bila rast najvišja (+17 %) v visoko tehnološko zahtevni proizvodnji, kamor se uvrščata predvsem farmacevtska industrija in elektronska industrija. V srednje visoko tehnološki zahtevni proizvodnji (del avtomobilske verige) se je proizvodnja znižala (-1,4 %). V nizko tehnološki proizvodnji je bila rast 6,9-odstotna, kamor spada predvsem prehrambna industrija.

V prvih petih mesecih je bila industrijska proizvodnja v EU-27 višja za 1 %, pri čemer je bila rast visoka v proizvodnji pijač (+11 %), oblačil (+11 %), usnja in usnjenih izdelkov (+15 %) in farmaciji (+13 %). S padci se je soočala proizvodnja vozil (-8 %), elektronska in optična industrija (-11 %), in sicer iz podobnih razlogov: pomanjkanja čipov oz. elektronskih komponent iz Azije. V proizvodnji kovin in gume se je proizvodnja znižala za 1 %, v kemični industriji je bil padec 2-odstoten (padec je bil nekoliko bolj izrazit predvsem v aprilu in maju). Vir: Eurostat

 

Tuji turisti prispevali zopet več k rasti našega gospodarstva

V maju se je mesečni izvoz storitev okrepil na 860 mio EUR (3,8 mrd EUR v prvih petih mesecih leta 2022), uvoz pa na 550 mio EUR (2,6 mrd EUR v prvih petih mesecih leta 2022). To je bilo nad našimi pričakovanji (825 mio EUR) in odraža predvsem večje trošenje tujih turistov v Sloveniji (48 % prispevka k rasti) in rast transportnih storitev, opravljenih za naročnike iz tujine (25 % prispevka k celotni rasti v enem letu).

Junijska rast gradbenih del porasla predvsem zaradi nestanovanjske gradnje

 

V mesecu maju je vrednost gradbenih del v Sloveniji realno porasla (+5,8 %, sezonsko prilagojeno), kar je bilo pričakovano po tako visokem padcu v aprilu (-7,4 %), vendar je bila rast nad našimi pričakovanji (+2,0 %). Vrednost del na stavbah se je zvišala za 6,3 % (pri tem je bila na stanovanjskih stavbah nižja za 3,5 %, na nestanovanjskih stavbah pa je bila višja za šestino). Zvišali sta se tudi vrednosti opravljenih specializiranih gradbenih del (za 7,7 %) in opravljenih gradbenih del na gradbenih inženirskih objektih (za 6,5 %).

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Hitrejša rast stanovanjskih posojil odraža skrb kupcev pred dvigi fiksne obrestne mere
  • Ameriški potrošniki manj zaskrbljeni glede prihodnje inflacije
  • Kitajsko gospodarstvo se je v 2. četrtletju skrčilo
  • Prodaja novih vozil tudi v maju nižja od pričakovane
  • Dogodki v tekočem tednu:zasedanje izvršilnega odbora ECB

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin, zajezitveni ukrepi in državni odloki , fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih, cene nepremičnin, obrestne mere (kratkoročne in dolge), zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina, shema pomoči za energijo -intenzivno podjetje,dohodninska reforma, geopolitične napetosti v vzhodni Evropi, nova koalicijska pogodba, gospodarske sankcije in embargo na uvoz energentov iz Rusije,  redukcija zemeljskega plina, zaposlovanje tujcev.
Legenda: po pomenu rastoče, po pomenu padajoče

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS?  📰

Želim se naročiti

Oglejte si tudi rubriko v angleškem jeziku.

 Tedenski gospodarski poudarki

Želimo vam koristno branje.

Analitika GZS


Fotogalerija