Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 25. junija do 8. julija 2022

11.7.2022 izpod peresa

Od 25. 06. do 8. 07. 2022

 

Odprtje države dvignilo svetovno proizvodnjo

 

V ZDA pomanjkanje električnih motorjev

Globalni sestavljeni PMI (JP Morgan Composite) se je v juniju pričakovano povečal (s 51,3 v maju na 53,5 v juniju), kar je bilo posledica povečanja proizvodnje na koncu zaradi umika pretežnega dela zajezitvenih ukrepov v Šanghaju. V kolikor bi iz indeksa izločili Kitajsko, bi se PMI znižal, in sicer s 53,9 na 53,1. Svetovna proizvodnja se je tako po aprilskem in majskem padcu v juniju povečala. Rast v storitvenem sektorju je bila največja v zadnjih štirih mesecih. Rast je bila hitrejša v poslovnih storitvah in proizvodnji potrošniških izdelkov, medtem ko se je umirila pri potrošniških storitvah. V Braziliji je bila v Indiji in na koncu najvišja vrednost indikatorja (med 14 velikimi svetovnimi gospodarstvi), medtem ko se je njegova vrednost najbolj okrepila na Japonskem, v Združenem kraljestvu v Braziliji. Kitajsko in rusko gospodarstvo se ponovno krepi, medtem ko se je rast upočasnila v vseh ostalih gospodarstvih. Nova naročila se tako najpočasneje povečajo julija 2020, medtem ko se nova izvozna naročila skrčijo še četrti zaporedni mesec.

Proizvodni PMI v ZDA se je v juniju močno znižal (s 56,1 na 53), kar je bilo posledica krčenja novih naročil, namer pri zaposlovanju (to se sicer še krepi), izvoznih naročil in zalog naročil. Aktualna rast proizvodnje je bila še visoka. Med posameznimi odgovori proizvodnih podjetij velja izpostaviti, da podjetje še vidi veliko povpraševanje po vozilih, ter da se stroški pomorskega prometa vendarle nekoliko znižujejo. Pri kupcih naj bi bile zaloge nekoliko višje, zato določene del ameriške proizvodnje beležijo tekoče zmanjšanje naročila. Junijska rast je bila visoka v ameriških oblačilih, usnju, tekstilu, tiskarstvu, računalniški in IT opremi, strojegradnji in električni opremi. Manjša je bila le v proizvodnji papirja, lesa in pohištva. Surovine, ki se najbolj dražijo v ZDA, so lepila in barve, aluminij, kavstična soda, karton, nafta in električne komponente. Primanjkuje predvsem električnih motorjev, elektronskih in hidravličnih komponent, začasnih delavcev, materialov za pakiranje, papirja in plastičnih mas.

Cene uvoženih energentov in surovin višje tudi v maju

Cene uvoženih proizvodov so bile v maju 2022 za 1,8 % višje kot v prejšnjem mesecu (naša ocena: 1,9 %) in za 30,2 % višje kot pred enim letom. Na mesečni ravni so se najbolj podražili energenti (za 4,2 %), cene surovin pa so porasle za 2,4 %. Cene proizvodov za investicije so bile višje za 1,5 %, izdelki za široko porabo (najbolj vpliv na dvig cen končnih izdelkov, ki jih potrošniki kupujejo) pa so se podražili za 0,9 %.

Na letni ravni so se najizraziteje podražili izdelki s področja rud in kamnin (za 246,3 %), pri tem surova nafta in zemeljski plin za 336,9 %. Izrazito so se podražili tudi proizvodi iz skupine oskrbe z električno energijo, plinom in paro (za 235,3 %). Vir: Statistični urad RS


Cene stanovanjskih nepremičnin v 1. četrtletju še višje

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v 1. četrtletju v EU-27 višje za 2,1 % glede na predhodno četrtletje, v območju evra za 1,7 % (na letni ravni je bila rast pri okoli 10 %). Rast je bila nižja kot v predhodnih dveh četrtletjih. V zadnjem četrtletju se je tako njihova cena najbolj povečala v nekaterih manjših članicah EU (v Bolgariji, Madžarskem in Estoniji – med 5,2 in 7,1 %), najnižja pa je bila na Malti, na Cipru in v Nemčiji (med 0, 4 v 0,8 %).


Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Vključitev Kitajske v svetovni proizvodni cikel dvignila optimizem
  • Zgodovinsko nizka hidrologija je prispevala k večjemu uvozu električne energije v maju
  • Regionalni obeti za rast najvišji za Slovenijo
  • Junija nov padec v registrirani brezposelnosti, največ prostih mest v šolstvu
  • Mesečna rast cen najvišja v 30-ih letih
  • V dveh gospodarskih območjih evra rast cen že nad 20 % v enem letu
  • Trg dela tudi v maju odporen na izzive
  • Rast investicij podjetij in gospodinjstev je močna v 1. četrtletju 2022
  • Visoka rast uvoza iz prodaje in Rusije zaradi posledica presežka v plačilni bilanci EU-27
  • Mediteransko gospodarstvo z največjo rastjo prodaje na drobno, druga stagnacija
  • Začetni sunek optimizacije v turizmu nekoliko uspel, rast industrije zaradi odpiranja Kitajske
  • Junijski strah v gradbeništvu v območju evra presenetljiv
  • Avstrijsko industrijsko podjetje z velikim padcem optimizacije
  • V maju nominalna rast trgovinske menjave z novim rekordom
  • Šibki trendi pri živorojenih se nadaljujejo, pri umrlih obrat trenda
  • Dogodki v tekočem tednu: majska plačilna bilanca in industrijska proizvodnja v Sloveniji

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin , zajezitveni ukrepi in državni odloki , fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih , cene nepremičnin , obrestne mere (kratkoročne in dolge) , zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina, shema pomoči za energijo -intenzivno podjetje,dohodninska reforma , geopolitične napetosti v vzhodni Evropi, nova koalicijska pogodba , gospodarske sankcije in embargo na uvoz energentov iz Rusije,  redukcija zemeljskega plina, zaposlovanje tujcev.
Legenda: po pomenu rastoče , po pomenu padajoče

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS?  📰

Želim se naročiti


Oglejte si tudi rubriko v angleškem jeziku.

 Tedenski gospodarski poudarki

 


Fotogalerija