Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 30. aprila do 6. maja 2022

6.5.2022 izpod peresa

Od 30. 04. do 6. 05. 2022

 

Svetovna industrijska proizvodnja aprila s padcem

 

Proizvodnja nižja predvsem zaradi Kitajske

Svetovni proizvodni indeks PMI (JP Morgan) se je aprila (52,2) ponovno nekoliko znižal glede na marec (52,9) in je dosegel najnižjo vrednost po avgustu 2020. Indeks tekoče proizvodnje (»output«) je upadel pod 50 (48,5), kar pomeni, da se je aprila svetovna proizvodnja znižala, in sicer predvsem zaradi situacije na Kitajskem. Brez upoštevanja le-te se je indeks svetovne proizvodnje celo nekoliko povzpel, in sicer na 53,2. Tekoča proizvodnja se je v ZDA okrepila na 9-mesečno najvišjo vrednost, upočasnitev rasti v območju evra pa se je nadaljevala. Mednarodna trgovina se je skrčila drugi zaporedni mesec, in sicer predvsem na Kitajskem, deloma tudi v Nemčiji, Franciji in na Japonskem. Med večjimi svetovnimi gospodarstvi je bilo največ optimizma prisotnega v ZDA, Avstraliji, Kanadi in območju evra (znotraj tega na Nizozemskem in v Franciji), največ pesimizma v industriji pa je bilo na Kitajskem in delno v Mehiki. V državah ASEAN se je razpoloženje okrepilo (rast s 51,7 na 52,8), pri čemer je po optimizmu izstopal Singapur (58,1). Med sedmimi državami te skupine so obstajale razlike v obsegu zajezitvenih ukrepov, v povprečju pa so bili ti ukrepi blažji, kar je okrepilo delovno prisotnost zaposlenih. Vir: JP Morgan, S&P Global.

 

FED povsem po pričakovanjih finančnih trgov

Ameriška centralna banka FED se je po pričakovanjih odločila za prvi dvig osrednje obrestne mere, in sicer za pol odstotne točke na 0,75-1,0 %. Ob tem je pustila jasno sporočilo, da bodo dvigi na naslednjih dveh zasedanjih podobne velikosti. Nevtralno obrestno mero vidijo pri FED-u med 2 in 3 %. FED je predstavil tudi nekoliko podrobnejši izhodni plan za znižanje svoje bilance, kjer ima na aktivi za 9 bilijonov državnih in hipotekarnih obveznic. V juniju naj bi pričeli z znižanjem te vrednosti, in sicer na način, da ne bo ponovno reinvestiral poplačanih zneskov obveznic na trg (t. i. mehko znižanje portfelja). Začeli naj bi z okoli 30 mrd USD vrednih državnih obveznic in 17,5 mrd EUR hipotekarnih, znesek pa naj bi v treh mesecih povečali na 60 oz. 35 mrd USD. Vir: FED.

 

Trg dela v Evropi še močan

 

Marčevska stopnja anketne brezposelnosti v EU-27 (6,2 %) se je še nekoliko znižala glede na februar (6,3 %). V območju evra je bila 6,8-odstotna. Stopnja brezposelnosti mladih je bila 13,9-odstotna in je prav tako zgodovinsko na zelo nizki stopnji. Vir: Eurostat.

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Marčevski izvoz še vedno z visoko rastjo
  • Komercialni naročniki zaradi rasti cen materialov previdni pri potrjevanju novih projektov
  • Aprilsko razpoloženje v EU-27 nekoliko navzdol
  • Turizem najmočnejši sektor v Evropi v aprilu
  • Trg dela v Evropi še močan
  • Marčevske cene energentov precej višje, v predelovalnih dejavnostih rast cen nižja
  • Krčenje marčevske prodaje na drobno v EU-27, predvsem zaradi goriv
  • Kitajski boj proti covidu-19 s pomembnimi posledicami za ameriško proizvodnjo
  • Med storitvami v ZDA izstopalo gradbeništvo
  • Kitajska v aprilu še v lockdown-u, vendar verjetno ne za dolgo
  • Tveganja rasti gospodarstva in nepremičninska tveganja v ospredju
  • Dogodki v prihodnjem tednu: marčevska plačilna bilanca in industrijska proizvodnja

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin, zajezitveni ukrepi in državni odloki, fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih, cene nepremičnin, obrestne mere (kratkoročne in dolgoročne), zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina,shema pomoči za energetsko-intenzivna podjetja,dohodninska reforma, geopolitične napetosti v vzhodni Evropi, gospodarske sankcije in embargo na uvoz energentov iz Rusije.
Legenda: po pomenu rastoče, po pomenu padajoče

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

Oglejte si tudi rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights


 

 

Fotogalerija