Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 9. do 15. aprila 2022

15.4.2022 izpod peresa

Od 9. do 15. 04. 2022

Pesimizem v Evropi je zasenčil optimizem v ZDA

 

Posojanje se je v 1. četrtletju v območju evra okrepilo, kljub rahlo slabšim pogojem

Anketa o posojilnih pogojih v bankah na območju evra je pokazala, da so se pogoji kreditiranja za podjetja nekoliko zaostrili, predvsem zaradi dviga kreditnih tveganj, povezanih z vojno v Ukrajini in vplivom stroškov energentov na poslovanje ter izpada dela prihodkov na trgih Ukrajine, Rusije in Belorusije. Prav tako so se pogoji nekoliko zaostrili za hipotekarna posojila, medtem ko so za potrošniška in druga posojila postali celo ugodnejši.

Banke so v 1. četrtletju poročale o rasti povpraševanja podjetij po svežih posojilih, predvsem zaradi večjih potreb po financiranju obratnega kapitala, kar je bilo povezano z oblikovanjem večjih zalog surovin in polproizvodov zaradi dolgih dobavnih rokov. Tudi za investicije so se posojila povečala, vendar manj kot v predhodnem četrtletju. Več je bilo povpraševanja po posojilih za financiranje prevzemov in združitev, refinanciranj in prestrukturiranj. Po potrošniških posojilih je bilo več povpraševanja zaradi splošno nizkih obrestnih mer. Povečala so se predvsem posojila za financiranje nakupov trajnih dobrin.

Nakupi obveznic v ECB programih in 3. serija TLTRO III so pozitivno prispevali h krepitvi likvidnosti. V naslednjega pol leta zato banke pričakujejo nekoliko slabšo likvidnost. Anketa je bila izvedena med 7. in 22. marcem 2022 med 151 sistemskimi bankami v območju evra (19 držav). Vir: ECB.

 

Inflacijska pričakovanja med finančniki se vendarle umirjajo

Indikator ZEW meri razpoloženje finančnikov v gospodarstvu. V območju evra je aprilska ocena tekoče gospodarske situacije v območju evra ponovno upadla (-6,6 točke), od tega v Nemčiji za 9,4. Znižala se je tudi v ZDA (-3,8), vendar so bili ameriški finančniki še vedno precej bolj optimistični kot ostali. Tudi na Kitajskem so se razmere močno poslabšale (-14,6 točke), predvsem zaradi večjega deleža finančnikov, ki ocenjujejo razmere kot slabe. Indikator pričakovanj je morda še nekoliko bolj pomenljiv in je v območju evra upadel za 4,3.  V ZDA je nekoliko zrasel (+1,4), okrepil se je tudi na Kitajskem, kar pomeni, da na Kitajskem finančniki pričakujejo kmalu umik zajezitvenih ukrepov. Zelo spodbudno je tudi, da manjši delež finančnikov kot prej pričakuje, da bo rast cen še višja (neto četrtina jih v območju evra meni, da bo višja, kar je 15 točk manj kot marca). Glede tega so najbolj optimistični v ZDA, kar je verjetno tudi posledica padca cen nafte. Precej večji delež finančnikov iz območja evra pričakuje rast kratkoročnih obrestnih mer (neto 70 %), v ZDA kar 93 %. Sektorsko gledano je ocena razmer poslovanja najšibkejša v avtomobilski industriji, v jeklarnah in kemični industriji. V informacijski tehnologiji, telekomunikacijah in storitvah pa so razmere, prav nasprotno, precej dobre. Vir: ZEW Institute; anketa je bila opravljena med 4. in 11. aprilom 2022.

 

Vrnitev ameriškega potrošnika v velikem stilu

Razpoloženje ameriških potrošnikov je bilo v aprilu vse prej kot slabo, saj se je indikator Univerze v Michiganu izboljšal na najvišjo vrednost v zadnjih treh mesecih. Pri tem je močno presegel pričakovanja. Trg dela je bil ocenjen kot močan, prav tako so se izboljšala pričakovanja o rasti plač. Ameriška gospodinjstva pričakujejo, da se bo letos njihov razpoložljivi dohodek realno povečal za 2,7 %, kar bi bila najvišja rast po letu 2006. Vir: University of Michigan.

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Krepitev posojil podjetjem, padec vlog
  • Primanjkljaj v plačilni bilanci zaradi visoke rasti uvoza blaga
  • Cene goriv prispevale polovica mesečnega dviga k cenam v ZDA
  • Inflacijska pričakovanja med finančniki se vendarle umirjajo
  • Februarski padec industrijske proizvodnje presenetil
  • ECB pričakovano zelo previdna glede dvigov obrestnih mer
  • Dogodki v prihodnjem tednu: aprilska gospodarska klima

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin, zajezitveni ukrepi in državni odloki, fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih, cene nepremičnin, obrestne mere, zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina,shema pomoči za energetsko-intenzivna podjetja,dohodninska reforma, geopolitične napetosti v Vzhodni Evropi, gospodarske sankcije in embargo na uvoz energentov iz Rusije, državnozborske volitve v Sloveniji (24. april 2022), 2. krog predsedniških volitev v Franciji (24. april 2022).
Legenda: po pomenu rastoče, po pomenu padajoče

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

 

Oglejte si tudi rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights

 


Fotogalerija