Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 26. marca do 1. aprila 2022

1.4..2022 izpod peresa

Od 26. 3. do 1. 04. 2022

 

Cene vendarle ne poznajo le poti navzgor

 

Rekordno visok padec cen v marcu

Marca so se cene na mesečni ravni (glede na februar 2022) znižale za 1,1 % (prejšnji mesec so se povišale kar za 1,4 %). Na letni ravni so se marčevske cene (indeks cen življenjskih potrebščin) v Sloveniji v povprečju zvišale za 5,4 %, kar je izjemno visok padec po februarski rasti (6,9 %) in izvira iz začasnega, 3-mesečna znižanja trošarin na električno energijo in zaradi visokega učinka osnove (marca 2021 so bile cene že precej višje kot februarja 2021, kar pomeni učinek rastoče osnove). Kot zanimivost naj omenimo, da je prav marčevski indikator znotraj zaupanja potrošnikov pokazal, da je bil v tem mesecu rekorden delež gospodinjstev, ki so ocenjevala, da bo rast cen v prihodnosti še višja. Lahko rečemo, da so se motili, in sicer verjetno vsaj za mesece marec, april in maj 2022.

 

Padec brezposelnosti tudi v februarju

Mesečna stopnja anketne brezposelnosti je bila v Sloveniji februarja 4,1-odstotna, kar je bilo za 0,1 odstotne točke nižje kot v januarju 2022 (ter s tem v skladu z našimi pričakovanji) in za 1,3 odstotne točke manj kot v februarju 2021. Njeno znižanje oziroma vztrajanje na nizkih ravneh je bilo pričakovano. Ocenjujemo, da spremenjene okoliščine poslovanja lahko vplivajo na podobno raven anketne brezposelnosti v prihodnjih mesecih ali morda celo na njeno rahlo povišanja (za 0,2 do 0,3 odstotne točke). Na podlagi anketnih podatkov ocenjujemo, da je bilo v februarju 2022 brezposelnih približno 42.000 oseb, starih med 15 in 74 let, od tega je bilo 48 % moških in 52 % žensk. Stopnja anketne brezposelnosti med moškimi je bila v februarju 2022 3,6-odstotna, med ženskami pa 4,6-odstotna. Vir: SURS.


V EU-27 je anketna brezposelnost
v istem mesecu znašala 6,2 % (v območju evra 6,8 %) in je bila podobno kot v Sloveniji nižja za 0,1 odstotne točke glede na januar 2022. Še posebej močno je upadla v Grčiji (s 12,8 na 11,9 %).

Rekordno nizka je bila tudi stopnja brezposelnosti mladih (pod 14 %). Najvišja je bila v Grčiji (31 %) in Španiji (30 %), najnižja v Nemčiji (5,7 %). V Sloveniji je bila pri 10 % (december 2021 je zadnji podatek). Vir: Eurostat.

 

Strah ima velike oči, tekoče poslovanje avstrijske industrije močno kot še nikoli

Kazalnih nabavnih managerjev v predelovalnih dejavnosti v Avstriji je v enem od največjih mesečnih presenečenj celo porasel, in sicer z 58,4 na 59,3. Tekoča proizvodnja se je povečala, ohladila pa so se pričakovanja o prihodnjem poslovanju (na najnižji nivo po juniju 2020), kljub temu da je knjiga naročil ostala izjemno obsežna. Pomanjkanje materialov in večja odsotnost zaposlenih zaradi bolniških odsotnosti (nove okužbe s covidom-19) so vplivale na zadržano rast. Zaposlovanje je ostalo močno pozitivno. Nabave so se močno povečale, tudi zaradi pričakovanj o morebitnih težjih dobavah zaradi vojne v Ukrajini. Vir: Unicredit Bank Austria.

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

 • Marca le v Sloveniji padec cen, Nizozemska vodila po podražitvah
 • V februarja še zmerna rast cen surovin in energentov, marčevska rast verjetno precej višja
 • Visoka gospodarska rast je zrelativizirala rast dolga
 • Gospodinjstva privarčevala v zadnjem četrtletju 2021 pol manj kot običajno
 • Rast prodaje v trgovini z motornimi vozili zaradi odprave zajezitvenih ukrepov
 • Cene lokalov navzgor, pisarn navzdol

 • Stroški dela na delovno uro v Sloveniji na 73 % povprečja EU-27
 • Pričakovanja o prihodnjem poslovanju negotova, zaposlovanje se še krepi
 • Na Kitajskem večje omejitve v mobilnosti v dveh pomembnih regijah
 • Na Japonskem indeks z rastjo, v Južni Koreji s padcem
 • Visoka rast cen in zamude v dobavah v ruski industriji
 • Dogodki v prihodnjem tednu: sektorsko razpoloženje v Evropi

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin, zajezitveni ukrepi in državni odloki, fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih, cene nepremičnin, obrestne mere, zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina, shema pomoči za energetsko-intenzivna podjetja, dohodninska reforma, geopolitične napetosti v Vzhodni Evropi, gospodarske sankcije.
Legenda: po pomenu rastoče, po pomenu padajoče

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

Oglejte si tudi rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights


 


Fotogalerija