Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 19. do 25. marca 2022

25.3.2021 izpod peresa

Od 19. do 25. 03. 2022

 

Realno gospodarstvo v marcu manj zaskrbljeno od prvih pričakovanj

 

Gospodarska klima v marcu pričakovano nižje, predvsem zaradi strahu o prihodnosti

Gospodarska klima v Sloveniji se je po štirih zaporednih mesecih rasti v marcu 2022 znižala za 5,2 odstotne točke, kar je bilo skladno z našimi pričakovanji (-5,6). Na letni ravni je ostala višja, in sicer za 2 odstotni točki. Negativno so na mesečno spremembo vplivale nižje vrednosti kazalnikov zaupanja med potrošniki (za 2,5 odstotne točke) in v predelovalnih dejavnostih (za 2,3 odstotne točke). Vpliv nižjega zaupanja v storitvenih dejavnostih je bil blažji (za 0,5 odstotne točke), medtem ko je bil vpliv kazalnika zaupanja v trgovini na drobno pozitiven (za 0,1 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu na spremembo ni imel vpliva.
Več v prilogi gospodarski klimi po dejavnostih.

 

Indikator zaupanja v območju evra ubežal visokim padcem

Sestavljeni indeks PMI v območju evra se je v marcu (anketa je bila izvedena med 11. in 22. marcem) nekoliko znižal (iz 55,4 na 54,5), pri čemer je bil padec pri storitvenem indikatorju (znižanja s 55,5 na 54,8) nižji kot pri proizvodnem (padec s 58,2 na 57). Sestavljeni indikator je nekoliko upadel s februarske najvišje vrednosti v zadnjih petih letih, ki je bila posledica odpiranja storitvenih dejavnosti oz. umika zajezitvenih ukrepov. Vseeno je bila rast druga najvišja po novembru 2021 in znatno nad dolgoročnim povprečjem. Storitvene dejavnosti so beležile rast povpraševanja zaradi večje potrošnje svojih storitev, vojna v Ukrajini in sankcije pa so ošibile povpraševanje po proizvodih. Prav tako so se močneje povečali vhodni stroški in poslabšali dobavni pogoji. Umik zajezitvenih ukrepov dviguje povpraševanje v delu gospodarstva, ki je na cene surovin in energentov nekoliko manj občutljiv, kar pomeni, da prihaja v pravem času, da se zniža visoko povpraševanje po izdelkih, ki še vedno ustvarja visoke inflacijske pritiske po verigi in sili centralne banke k hitrejšemu umiku od odkupovanja obveznic. Scenarij višje dolgoročne inflacije močno podpira tudi lokalizacija verig vrednosti, saj je proizvodnja v Evropi dražja kot v Aziji, vendar je moment varnosti in zanesljivosti dobav postal v zadnjem letu in pol ključen.

 

Cenovni pritiski v februarju visoki, dobave polprevodnikov še vedno pozne

Indikator S&P Global PMI Commodity Price & Supply je pokazal, da so bile težave verig vrednosti zaradi poznih dobav in visokih cen v februarju zelo visoke. Število proizvodnih podjetij, ki je poročalo o višjih cenah energije, je bilo najvišje od nastanka teh poročil (januar 2005). Cene energentov so se povečale 10-krat več kot običajno, kar je bilo nazadnje tako visoko v juliju 2008 (8,6-krat). Cenovni pritiski so bili visoki še pri polprevodnikih, kar 28-krat višji kot običajno. Poročila o pomanjkanju dobav so bile 5,8-krat višja kot običajno, kar je bilo še vedno manj kot na vrhu v juniju 2021 (9). Ključna dva izziva sta bila povezana z zamudami v pristaniščih in tovornem prometu ter pomanjkanje polprevodnikov.

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Tuji turisti še vedno previdni pri obisku Slovenije
  • Rekordni nizka vodnatost prizemljila hidroelektrarne
  • Opravljena gradbena dela končno z rastjo, in sicer visoko
  • Rast cen stanovanjskih nepremičnin že ekscesna
  • Zaupanje potrošnikov v Sloveniji upadlo, vendar pol manj kot v mesecu začetka pandemije
  • Indikator zaupanja v območju evra ubežal visokim padcem
  • ECB rahlo znižala ocene o gospodarski rasti v 2022 in 2023
  •  Ocene gospodarske rasti za Slovenijo celo rahlo navzgor, enako tudi ocene rasti cen
  • Rast januarske bruto plače se je upočasnila
  • Rast cen proizvodov za široko porabo se nadaljuje
  • V energetiki izjemna rast dobičkonosnosti v zadnjem četrtletju leta 2021
  • Cenovni pritiski v februarju visoki, dobave polprevodnikov še vedno pozne
  • Visoka rast gradbeništva v začetku leta
  • Storitveno gospodarstvo Združenega kraljestva v marcu nad pričakovanji
  • V ZDA padec naročil trajnih dobrin povezan z letali in vozili
  • Japonski managerji manj zaskrbljeni zaradi razmer v Ukrajini
  • Dogodki v tem tednu: marčevske cene

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin, zajezitveni ukrepi in državni odloki, fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih, cene nepremičnin, obrestne mere, zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina, shema pomoči za energetsko-intenzivna podjetja, dohodninska reforma, geopolitične napetosti v Vzhodni Evropi, gospodarske sankcije.
Legenda: po pomenu rastoče, po pomenu padajoče

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

 

Oglejte si tudi rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights

 




Fotogalerija