Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 12. do 18. marca 2022

18.3.2021 izpod peresa

Od 12. do 18. 03. 2022

 

Indikatorji strahu pričakovano povišani

 

OECD prvi od velikih o vplivu vojne na gospodarstvo

OECD je ocenil, da naj bi bila svetovna gospodarska rast zaradi negotovosti, povezane z vojno v Ukrajini, v letu 2022 nižja za 1 odstotno točko, medtem ko naj bi bila povprečna inflacija višja za dodatni 2,5 odstotni točki, predvsem kot posledica dviga cen energentov, surovin in močnega dolarja. V območju evra naj bi tako bila gospodarska rast nižja za 1,4 odstotne točke in inflacija višja za 2 odstotka. Neposreden ekonomski pomen Rusije in Ukrajine je sicer v globalnem gospodarstvu majhen (2 % svetovnega BDP), prav tako so finančne povezave z drugimi državami majhne, kar pomeni omejeno tveganje. TNI tujih podjetij v Rusiji in ruskih podjetij v tujini predstavljajo le 1 do 1,5 % globalnih. Nevarnost je precej višja za trg surovin, saj obe državi skupaj predstavljata 30 % svetovne proizvodnje pšenice, 20 % koruze, gnojil in zemeljskega plina in 11 % nafte. Poleg tega je Rusija ključni dobavitelj paladija, ki se uporablja v avtomobilski industriji, in niklja, ki se uporablja v jeklarski industriji in proizvodnji baterij. Obe državi sta pomembna vira argona in neona, plinov, ki se uporabljata v proizvodnji polprevodnikov, in proizvajalki titana, ki se uporablja v letalstvu. Zaloge urana so velike v obeh državah. Pri vseh teh surovinah bi lahko prišlo do pomanjkanja dobav, kar bi lahko omejilo rast proizvodnje ter dvignilo cene.

 

Nemški ZEW padel, kot še nikoli

Po prvih znanilcih padca optimizma zaradi vojne v Ukrajini (znižanje optimizma pri velikih proizvajalcih elektronike) smo pričakovali tudi večje padce indikatorjev, še posebej v Evropi. Indikator ZEW, ki meri razpoloženje nemških podjetjih, je upadel (-93,6 točk) celo več kot je v mesecu ob začetku pandemije covid-19 (-58,2 točki v marcu 2020). Tudi ocena tekoče situacije se je poslabšala (padec iz 13,3 na -21,4), kar odraža po mnenju ekspertov upočasnitev ekonomskih trendov. Pričakovanja o gibanju cen so se povečala za 108 točk na 70 točk. Pričakovanja naj bi se povsem poslabšala v energetsko-intenzivnih podjetjih ter v finančnem sektorju. Ti podatki nakazujejo morebitno stagflacijo, vendar zanemarjajo zelo spreminjajoče cene (cena nafte brent se je denimo v tekočem tednu znižala na nivo med 100 in 110 USD za sodček) kot tudi odsotnost podatkov o izrednem krčenju knjige naročil. Prav tako bo EK v kratkem pripravila nov okvir, s katerim bo državam članicam omogočila fiskalno podporo zaradi rasti cen energentov.

 

FED pričakovano v 1. dvig centralne obrestne mere

Ameriška centralna banka (FED) se je na zasedanju 16. marca odločila za dvig ključne obrestne mere za 0,25 odstotne točke na raven med 0,25 in 0,5 odstotka. Gre za prvi dvig po letu 2018. Hkrati je FED ocenil, da bo ključna obrestna mera konec leta v območju med 1,75 in 2 odstotkoma, kar pomeni, da bo letos sledilo še šest dvigov po četrtino odstotne točke. FED za letos napoveduje 2,8-odstotno rast ameriškega BDP, še decembra so za letos napovedovali 4-odstotno rast.

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Januarja pričakovano znižanje formalno zaposlenih
  • Visoki prihranki Nemcev naj bi ublažili posledica visoke rasti cen energentov
  • Izvoz storitev prvič na ravni pred pandemijo covid-19
  • Rast posojil podjetjem nekoliko hitrejša
  • Cene surovin in energentov tudi v januarju s pričakovano visoko rastjo
  • Dobavljivost novih osebnih vozil se je povečala
  • Rekorda rast pretovora predvsem zaradi premoga in velikih kontejnerjev
  •  V januarju presenetil padec proizvodnje v Italiji
  • Dogodki v tem tednu: gospodarska klima

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin, zajezitveni ukrepi in državni odloki, fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih, cene nepremičnin, obrestne mere, zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina, shema pomoči za energetsko-intenzivna podjetja, dohodninska reforma, geopolitične napetosti v Vzhodni Evropi, gospodarske sankcije.

Legenda: po pomenu rastoče, po pomenu padajoče

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

Oglejte si tudi rubriko v angleškem jeziku.

 Weekly Economic Highlights

 

 

 

Fotogalerija