Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, od 19. do 25. februarja 2022

25.02.2021 izpod peresa

Od 19. do 25. 02. 2022

 

Sinhron umik glavnine zajezitvenih ukrepov dviguje optimizem v storitvenih dejavnostih

 

Gospodarska klima porasla bolj od pričakovanj

Gospodarska klima v Sloveniji se je v februarju 2022 pričakovano izboljšala, predvsem zaradi pretežnega umika omejitev s storitvenih dejavnostih. Na mesečni ravni je bila višja za 1,2 odstotne točke (pričakovali smo dvig za 0,3 točke) in na letni ravni za 10,1 odstotne točke. Pozitivno so na mesečno spremembo vrednosti kazalnika gospodarske klime vplivale višje vrednosti kazalnikov zaupanja med potrošniki (za 0,6 odstotne točke), v storitvenih dejavnostih (za 0,5 odstotne točke) in v predelovalnih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke). Vpliv kazalnikov zaupanja v trgovini na drobno in v gradbeništvu je bil negativen, vendar  je bil vpliv majhen (vsak za 0,1 odstotne točke).

 

Odsotnosti z dela so vplivale na počasnejšo rast proizvodnje v Avstriji

Avstrijski nabavni managerji v predelovalnih dejavnostih so bili v februarju (58,4; naša ocena je bila pri 59) pričakovano nekoliko manj optimistični kot v januarju (61,5), kar je bilo posledica počasnejše rasti proizvodnje (odsotnosti z dela so se povečala) in naročil. Kljub temu se je zaposlovanje ponovno močno povečalo. Vhodne in proizvodne cene so narasle nekoliko manj kot v preteklih mesecih, ključen faktor pri temu pa je imelo sproščanje pritiskov v verigah vrednosti. 42 % podjetij je še vedno poročalo o zamudah pri dobavah, kar je bil najnižji delež po januarju 2021.

 

Slovenska storitvena inflacija precej izstopa

Kljub temu, da je bila januarska rast cen (metodologija HICP) v Sloveniji (6 %) nekoliko višja od tiste iz območja evra (5,1 %), je bila letna sprememba cen po posameznih sklopih (12) precej različna. Cene v kategoriji zdravstva so bile v Sloveniji medletno višje za 5,9 %, v območju evra le za 0,8  % (5,1 odstotne točke razlike), tudi cene v kategoriji transporta so precej bolj porasle (v Sloveniji: 14,3 %, v območju evra 9,4 %). V kategoriji stanovanjske opreme je višja rast v Sloveniji prav tako močno izstopala (6,6 % napram 2,8 %). Tudi v gostinstvu so cene v Sloveniji (+6,8 %) porasle bolj kot v območju evra (4,1 %). Na drugi strani so se cene v kategoriji komunikacije v Sloveniji znižale (-4,4 %) bolj kot v območju evra (-0,4 %). Ključen prispevek k tem razlikam so dale višje cene storitev v Sloveniji, ki so bile višje za 3,5 % (v območju evra za 2,3 %). Cene elektrike, plina, premoga in daljinskega ogrevanja so se v Sloveniji zvišale pol manj (+15,8 % napram +31,2 %), kar pomeni, da nas še čaka rast cen iz tega naslova v prihodnjih mesecih. Pri cenah tekočih goriv so bili dvigi podobni (+27,5 % v Sloveniji, +25,9 % v območju evra).

 

Semafor napovedi

 

V prilogi podrobneje analiziramo še spodaj navedene teme:

  • Gospodarska klima v storitvenih dejavnostih, predelovalnih dejavnostih, trgovini na drobno in gradbeništvu
  • Cene izdelanih proizvodov v Sloveniji ponovno višje
  • Optimizem v storitvenih dejavnostih zaradi umika omejitev
  • Tudi ifo poslovna klima v znamenju odprave ukrepov
  • Nemški potrošniki v februarju zaskrbljeni zaradi rasti cen
  • V Združenem kraljestvu visoka rast optimizma v turizmu in rekreaciji
  • Na Japonskem so zajezitveni ukrepi ponovno ostrejši
  • Ameriška podjetja v nove dvige cen
  • Sankcije pri energentih bi najbolj prizadele rusko gospodarstvo
  • Evropska centralna banka pripravila izračune potencialne škode zaradi dviga cen energentov in morebitne racionalizacije porabe v industriji
  • Dogodki v prihodnjem tednu: proizvodni, storitveni in gradbeni PMI

    Ključne aktualne teme za poslovne uporabnike

Inflacija, cene in dosegljivost surovin, zajezitveni ukrepi in državni odloki, fiskalna politika po 2023, pomanjkanje zaposlenih, cene nepremičnin, obrestne mere, zelena transformacija in NOO, cene električne energije, nafte in zemeljskega plina, shema pomoči za energetsko-intenzivna podjetja, dohodninska reforma, geopolitične napetosti v Vzhodni Evropi.

Legenda: po pomenu rastoče, po pomenu padajoče

Več si preberite v prilogi

 

Še niste prejemnik gradiv Analitike GZS? 📰

Želim svoj brezplačni izvod

Oglejte si tudi rubriko v angleškem jeziku.

 

 Weekly Economic Highlights

 


Fotogalerija